logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újjászületett a Csikós udvart és a Hunyadi udvart összekötő Hauszmann-féle rámpa

| Szerző: hirado.hu
Elkészült az újjáépített Csikós udvart és a Hunyadi udvart összekötő Hauszmann-féle rámpa, birtokba vehették a látogatók. A nemrég elkészült óriásliftek mellett most már a rámpán is újra könnyedén fel lehet gyalogolni a Budavári Palotához.

A tervező, Hauszmann Alajos a „lovak le- és felvezetésére szolgáló lejtős utaknak” nevezte a rámpát, így a ma használt Hauszmann-féle rámpa elnevezés később, feltételezhetően a két világháború közötti időszakban honosodott meg. A II. világháború pusztításait kisebb-nagyobb sérülésekkel átvészelő rámpát az 1970-es évek második felében rombolták le – tájékoztatott közösségimédia-felületén a Nemzeti Hauszmann Program.

A Nemzeti Hauszmann Program szakemberei a fennmaradt fotók, korabeli tervek és a modern kor elvárásai alapján, illetve a régészeti értékek megóvását szem előtt tartva építették vissza a rámpát,

amelynek segítségével, a korábban átadott Stöckl-lépcső mellett, újra élő a kapcsolat a Lovarda és a Főőrség bejárati szintje között, vagyis a Csikós udvarról a Hunyadi udvarra gyalog, kényelmesen és akadálymentesen lehet feljutni.

Az építmény a középkori támpilléres falra támaszkodik, így a rámpa pillérei között létrejött terekben akadálymentesen megközelíthető, pelenkázóval ellátott mosdóblokkok, kiszolgáló- és üzlethelyiségek, míg a körülötte található területeken padok, szemetesek, ültetett és dézsás fák kaptak helyet.

Az újjászületett rámpa külső megjelenésében szervesen illeszkedik a várfal többi részéhez, így a nemrégiben felújított Ybl-támfalhoz is.

A rámpa vörös klinkertégla burkolattal és mészkő zárófedéssel készült, míg a járófelület legyezőmintás porfír kiskockakő-borítást kapott.

Az építmény falára az eredeti trófeum reliefek másolatait helyezték fel. A háborúban megsérült, majd eltűnt eredeti reliefeket még a palota Ybl-Hauszmann-féle átépítésekor, a régi Főőrség homlokzatáról helyezték át a rámpaműre.

A Budavári Palota tervezőjéről elnevezett terrakotta színű építmény szimbóluma a Főőrség épülete mellett található, fordulóponti talapzatra helyezett kandeláber, amely számos 20. századi történelmi esemény tanúja volt. A szakemberek az eredeti tervek szerint alkották meg a kommunizmus évtizedeiben eltűnt kovácsoltvas lámpatesteket is, amelyeknek fényforrását már modern technikával látták el, így a látogatók az esti órákban is pazar látványban gyönyörködhetnek a járófelületben és a támfalakon elhelyezett díszvilágításnak köszönhetően.

Kapcsolódó tartalom

A kommunista rombolás után újjászületett Főőrség és Lovarda épületét, a Stöckl lépcsőt, illetve a Csikós udvar nagy részét már ősz elejétől birtokba vehették a látogatók.

Ajánljuk még