logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az utolsó magyar trónörökös hagyatékát kutatja a Habsburg Ottó Alapítvány

Az alapítvány az utolsó magyar trónörökös, Habsburg Ottó hagyatékát dolgozza fel, aki az idén lenne 110 éves. Az alapítvány munkásságáról Prőhle Gergely és Fejérdy Gergely számolt be a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.
Hallgassa meg!

Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója elmondta, hogy Habsburg Ottó egy olyan történelmi személyiség, aki mögött 600 éves történelem, egy dinasztikus hagyomány áll.

Habsburg Ottó személye azért különösen érdekes, mert az Osztrák-Magyar Monarchia bukásából nagyon világos következtetést volt képes levonni, ami az volt, hogy semmilyen nagyobb birodalmat, nagy egységet nem lehet létrehozni a kisebb nemzetek érdekeinek figyelembevétele nélkül.

Habsburg Ottó úgy gondolta, hogy szükség van a nagyobb egysége és az együttműködésre, ez azonban csak akkor lehetséges, ha a kisebb nemzetek érdekeit is figyelembe veszik.

„Amit mi Habsburg Ottó szellemi örökségével teszünk, azt mindig filológiai pontossággal alátámasztott munka alapján tesszük” – mondta az igazgató.

Az alapítványban zajló munka nem csupán a meglévő dobozokba zárt hagyatékok feldolgozásáról szól, ezeket az anyagokat a szakértők kiegészítik külső forrásokból származó adatokkal – magyarázta Fejérdy Gergely az alapítvány igazgatóhelyettese.

A Habsburg Ottó Alapítvány igazgatóhelyettese elmondta, hogy az adatokat digitálisan gyűjtik, remélhetőleg 2022 második felére pedig már képesek lesznek fogadni a kutatókat, akik a történelmi személyiség egy-egy speciális részével foglalkoznának.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Kapcsolódó tartalom

Címlapfotó: Habsburg Ottó előadást tart

Ajánljuk még