logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hungarikumokkal nyűgözte le a zsűrit a világbajnokságra készülő magyar cukrászséf

| Szerző: hirado.hu
Menyhárt Attila, a Four Seasons Gresham Palace Budapest cukrászséfje megnyerte a World Chocolate Masters közép-európai selejtezőjét, ezzel első magyarként kijutott a párizsi világbajnokságra. A hirado.hu a győztessel beszélgetett az „előfutam” után.

 

Magyar cukrásznak 2022-ben először szurkolhatunk a legnagyobb nemzetközi cukrászverseny világdöntőjében, Párizsban.

„Hihetetlen, hogy ez sikerült, úgy érkeztem Kölnbe, hogy nyerni szeretnék, de hihetetlen érzés, hogy megtörtént, elmondhatatlanul jó” – mesélte Menyhárt Attila.

A „holnap” (#TMRW) tematikára épülő versenyen idén fontos szerepet kapott a művészet, a tudomány, a technológia és a dizájn, melyek együttesen hivatottak megformálni a jövő csokoládéját. A versenyzőknek többféle nézetből kellett bemutatniuk a csokoládét és a legmodernebb cukrász technikákat.

Mint ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt, február 9-én Kölben rendezték meg az egyik legrangosabb cukrászverseny, a World Chocolate Masters közép-európai döntőjét. Hazánkat Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest cukrászséfje képviselte, aki alaposan felkészült a rendkívül komplex szakmai tudást igénylő versenyre, melynek idei témája a holnap, vagyis angolul tomorrow (#TMRW).

Menyhárt Attila a hirado.hu-nak elmondta: közel másfél éven keresztül készült a versenyre egy tízfős csapattal. „A sikerünk kulcsa az volt, hogy minden maximálisan meg volt tervezve, minden ki volt találva, le volt próbálva” – mesélte.

A nyolc és fél órán át tartó megméretésen öt feladatot kellett teljesítenie a magyar cukrásznak. A regionális fordulóban Attilának egy desszertet (French pâtisserie-t), egy 100 százalékig növényi alapú snacket, egy bonbont és egy legfeljebb öt kilogramm súlyú csokoládészobrot kellett elkészítenie. Az ötödik feladat egy néhány perces videófilm összeállítása volt, amely illusztrálja az alkotások koncepcióját, elkészítésének főbb mozzanatait.

Mint elmondta, minden feladatnak megvoltak a szabályai, így végül minden alkotását a kakaófa (és részeinek) felhasználásával teljesített. Az alkotásokban visszaköszönt a kakaófa, a kakaóvirág és a kakaóbab. Az ízek vonatkozásában több csavart is vitt a receptúrákba, így olyan hungarikumok is helyet kaptak benne, mint a tihanyi levendula, a szegedi fűszerpaprika vagy az őrségi tökmag.

Menyhárt Attila számára a következő állomás Párizs, a döntő helyszíne. A World Chocolate Masters a lyoni Coupe du Monde de la Pâtisserie mellett a világ leghíresebb cukrászversenyének számít, amelynek döntőjét rendszerint a francia fővárosban rendezik meg.

Az alábbi fotókon megnézheti Menyhárt Attila díjnyertes alkotásait (Fotók: Fekete Antonio/Designfood)

1. Taste – friss napi desszert, fagyasztás nélküli technikával készítve

(Fotó: Fekete Antonio/Designfood)

2. Desing – csokoládészobor 5 kilogrammot nem meghaladó tömeggel. Az első helyezés mellett Attila a közönségdíjat is elnyerte a kakaóbabot idéző szobrával.

(Fotó: Fekete Antonio/ Designfood)

3. Snack – streetfood desszert, melynek teljes egészében növényi összetevőkből kellett állnia – még a csomagolásnak is.

(Fotó: Fekete Antonio/ Designfood)

4. Bonbon – csokoládé bonbon legfeljebb 12 gramm tömeggel, legalább kétféle textúrával, adalékmentesen.

(Fotó: Fekete Antonio/ Designfood)

Ajánljuk még