logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem tetszik, nem jó a színe, kettőt kaptam belőle – elkezdődött az ajándékcsere

Tömeg volt kedden is az üzletközpontokban, ez már a karácsony utáni roham. Rengetegen szabadságon vannak ezen a héten, így van idejük vásárolni, vagy a hibás, félresikerült ajándékokat kicserélni. A hibátlan terméket nem kötelesek visszavenni az üzletek, de a kereskedők többsége – érzékelve a fogyasztói igényeket – ezt is megteszi, számolt be az M1 Híradója.

A karácsony előtti napokban hatalmas roham volt az ajándékokért. Volt olyan elektronikai üzlet, ahol akkora sor alakult ki, amilyet még a járvány előtt sem tapasztaltak.

A héten ismét tömeg lehet a bevásárlóközpontokban. Az egyik békéscsabai elektronikai áruház például teljes létszámmal működik,

arra készülnek, hogy akár a vásárlók harmada is kérheti a karácsonyi ajándékok cseréjét.

„Törvényi kötelezettségünkön jócskán felül vállaljuk azt, hogy ha nem megfelelő a színe, a típusa, a márkája, akkor visszahozhatja hozzánk, és azt le tudja vásárolni vagy pedig ajándékkártyán tudjuk feltölteni. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mindenképpen hozzák az eredetét igazoló blokkot vagy számlájukat, és természetesen originál, sértetlen csomagolásban, így tudjuk a termékeinket visszavásárolni a vásárlóinktól” – fogalmazott Gyökös Attila, az áruház igazgatója.

Az üzletben vásárolt, hibátlan terméket nem köteles kicserélni a kereskedő, de a boltok többsége vállalja” – ismertette Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az M1-en.

Vámos György elmondta:

a cseréhez kell a nyugta és az, hogy a termék külsőleg sértetlen legyen. Ha a minőségével van baj, akkor a jótállási jegyre is szükség lesz.

Az interneten vásárolt termékeket viszont 14 napon belül, indok nélkül vissza lehet küldeni a kereskedőnek, aki köteles visszautalni a pénzt.

Arról, hogy pontosan mekkora forgalmat bonyolított a kiskereskedelem idén karácsonykor, egyelőre nincs pontos adat, de a szövetség szerint a járvány előtti szintet is meghaladhatja.

Az eddig megismert időszakban, a késő őszi hónapokig öt-hat százalékkal bővült volumenben a kiskereskedelmi forgalom, és úgy tapasztaltuk, hogy ezüstvasárnap után megindult egy felfutás, aranyvasárnap nagyon erős volt, és utána még volt négy és fél napunk vásárolni, a legtöbb üzlet nagyon erős forgalomról számolt be – hangsúlyozta Vámos György.

Sokan az ajándákkártyákat is ilyenkor vásárolják le, de ezekben a napokban megtelnek az élelmiszerboltok is. Felmérések szerint

a magyarok milliárdokat költenek szilveszterkor virslire, ami az év utolsó napjaiban tovább pörgetheti a kiskeresedelem 2021-es forgalmát.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még