logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fontos határidőre figyelmeztet a NAV az szja-visszatérítéssel kapcsolatban

Az év végéig, vagyis még 5 napig lehet benyújtani az szja-visszatérítéshez szükséges visszado-nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) – figyelmeztetett az adóhatóság hétfőn. Nincs viszont teendője annak, aki családi pótlékot kap, mert az adatait a folyósító szervezet ismeri. Az adó-visszatérítést ők ugyanúgy kapják meg, mint a családi pótlékot.

A gyermeket nevelő szülők csak akkor kaphatják meg február 15-ig az idén befizetett adójukat, ha a NAV ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat – hangsúlyozták a közleményben. A hatóság csak a belföldi bankszámlaszám vagy postacím ismeretében tud utalni. Nyilatkozat nélkül a 2021-es adóbevallásban lehet visszaigényelni az összeget, amely ebben az esetben március 1-től érkezhet meg.

A szükséges adatok az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) ellenőrizhetők, és ezen keresztül ki is lehet tölteni a nyilatkozatot. Nyomtatható formában az adóhatóság honlapjáról tölthető le a nyilatkozat, a közösségi média NAV-csatornáin pedig videós segítség érhető el.

Kapcsolódó tartalom

Nincs viszont teendője annak, aki családi pótlékot kap, mert az adatait a folyósító szervezet ismeri. Az adó-visszatérítést ők ugyanúgy kapják meg, mint a családi pótlékot.

A visszatérítés szabályai szerint a gyermeket nevelő szülők jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát, a katás tételes adó negyedét kaphatják vissza, legfeljebb a 2020-as átlagjövedelem adótartalmáig – olvasható a közleményben.

Kérdés-válaszok az SZJA-visszatérítéssel kapcsolatban:

VISSZADO-nyomtatvány: 2021. december 31-ig nyilatkozhat az adó-visszatérítéshez
Mire szolgál a VISSZADO?

A VISSZADO benyújtásával lehet nyilatkozni

– a jogosultságról az adó-visszatérítésre,

– a kiutaláshoz szükséges adatokról (belföldi bankszámlaszám vagy postai cím).

A NAV 2022. február 15-éig kiutalja az adó-visszatérítést annak, akinek megállapítható a jogosultsága a NAV adatai alapján.

Ki jogosult adó-visszatérítésre?

Az, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult és 2021-ben összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó.

Összevont adóalapba tartozó jövedelmek például:

– munkabér,

– költségtérítés,

– ingatlanbérbeadás jövedelme,

– az egyéni vállalkozásból vagy őstermelőként szerzett jövedelem

Kinek nem kell nyilatkoznia?

Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.

Kinek kell nyilatkoznia?

Azoknak, akiknek az adatai nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére ahhoz, hogy 2022. február 15-ig megkaphassák az adó-visszatérítést.

Így tehát nyilatkoznia kell annak, aki:

  • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
  • magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
  • máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

Miről lehet nyilatkozni?

A VISSZADO-n a magánszemély nyilatkozhat

  • a családi kedvezményre jogosító gyermekek adatairól, azaz azoknak a gyermekeknek az adatairól, aki után családi pótlékra jogosult,
  • a várandósság tényéről, ha a családi kedvezményre magzat után jogosult,
  • a jogosultság jogcíméről, azaz arról, hogy a családi kedvezmény
    gyermek után, magzat után, rokkantsági járadékban részesülőként, családi pótlékra saját maga után jogosultként illeti meg.
  • a családi kedvezményre jogosult másik fél (házastárs, közjegyzői nyilvántartásban szereplő élettárs vagy bejegyzett élettárs) adatairól,
  • az adó-visszatérítés kiutalásának teljesítéséhez szükséges adatról (belföldi fizetési számlaszám vagy postai utalási cím. A kettő közül csak az egyiket kell beírni).  A nyilatkozaton a visszatérítés alapjául szolgáló jövedelemről nem lehet nyilatkozni.

Meddig lehet nyilatkozni?

A VISSZADO-t 2021. december 31-ig lehet beküldeni.

Hogyan lehet benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot?

A legegyszerűbb, online benyújtás
A NAV által ismert adatokkal előre kitöltött VISSZADO a NAV honlapján az Szja-visszatérítés rovatból (https://szjavissza.hu), a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el.

A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Adó-visszatérítés csempére kell kattintani.

November közepétől a NAV előre kitölti az utalási adatokat is, ha azok a családi pótlék adatokból a rendelkezésére állnak. Ezeket az adatokat ellenőrizni kell, és ha azok változtak vagy nem teljes körűek, a nyilatkozatot okvetlenül be kell küldeni.

Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.

  • Benyújtás papíron és az ÁNYK-val
    A VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A VISSZADO letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

A kitöltéshez és beküldéshez használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is.

Mivel jár a benyújtási határidő elmulasztása?

A NAV nem utalja ki az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor a jogosult a 21SZJA adóbevallásában igényelheti az adó-visszatérítést 2022. május 20-ig.

 

Ajánljuk még