logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Erdő Péter: Karácsony ünnepe magában hordozza a jövő és a boldogság ígéretét

December 25-e, karácsony első napja van. A keresztények Jézus Krisztus születését ünneplik világszerte. Az egyházi vezetők idén is tartottak ünnepi szentmiséket és istentiszteleteket, amelyeken már jóval többen voltak, mint tavaly, amikor még senki nem volt beoltva. A járványügyi intézkedéseket viszont ezúttal is mindenkinek be kellett tartani – hangzott el az M1 Híradójában.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak korlátozott számban lehettek jelen a hívek a karácsonyi miséken és istentiszteleteken, sok szertartást pedig online, az interneten közvetítve tartottak. Idén a járványhelyzet már megengedte, hogy újra megteljenek a templomok karácsonykor.

Erdő Péter bíboros az Esztergomi Bazilikában tartott ünnepi szentmisét. Azt mondta: a sok lezárás, tilalom, távmunka és videokonferencia között megritkultak a tényleges személyes találkozások. Sok ember életében pedig megjelent a bizonytalanság és a félelem.

Kapcsolódó tartalom

Félelmetes és komoly hely a világ, de nem vagyunk benne egyedül. Kísér minket Isten szeretete – fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek.

Majd hozzátette: karácsony ünnepe emlékeztet minket a világ kezdetére, valamint magában hordozza a jövő, a végtelenség és a boldogság ígéretét.

Gyújtsuk meg a fényeket otthonunkban és szerezzünk egymásnak örömet ne csak az ajándékokkal, hanem azzal is hogy kedvesek vagyunk egymáshoz, hogy időt szakítunk egymás számára és akkor közöttünk is megjelenik az a fény, amelyik kezdetben volt és amelynek végső győzelmében Jézus Krisztus szeretetének végső kiáradásában mi is részesedni akarunk – mondta az esztergomi érsek.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Budapesten, a Hold utcai református templomban tartott úrvacsorával egybekötött karácsonyi istentiszteletet. Úgy fogalmazott: ha velünk az Isten, akkor a hit új lehetőségei nyílnak meg számunkra, olyan lehetőségek, amelyek emberi erőből nem jutnának eszünkbe.

Kapcsolódó tartalom

Karácsony üzenete, hogy megjelent az Isten üdvözítő kegyelme – ezt mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Vecsésen. Az úrvacsorás istentiszteleten úgy fogalmazott: nekünk is meg kell tanulnunk a kezdeményező szeretet magatartását.

Karácsony jócselekedtre indítja az embert, ám ne csak sajátjainkat szeressük, azokat, akiktől viszonzást kapunk, tegyünk jót azokkal is, akik ebből semmit sem tudnak visszaadni. Erre akkor lehetünk képesek, ha felismerjük, Jézusban Isten kegyelme érkezett hozzánk

– fogalmazott Fabiny Tamás.

Bár idén mindenhol meg lehetett tartani a karácsonyi szertartásokat, a maszk használatát az egyházi vezetők még novemberben kötelezővé tették, ezért azt továbbra is mindenkinek viselnie kell a miséken és az istentiszteleteken.

 

Ajánljuk még