logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Élvonalban a magyar hadiipari fejlesztések

| Szerző: hirado.hu
Két új hadiüzemben, Gyulán és Zalaegerszegen is megkezdődhet a próbatermelés jövőre, mondta az M1-nek adott interjúban a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Maróth Gáspár kiemelte:  Magyarországon jelenleg hat régióban hat kiemelt hadiipari fejlesztés folyik. Ezek – ha beindul a sorozatgyártás – több mint kétezer új munkahelyet teremtenek. A több mint 200 milliárd forint befektetésével megvalósuló új hadiüzemek amellett, hogy képesek a legkorszerűbb eszközökkel ellátni a Magyar Honvédséget, exportra is termelnek majd.

2019 novemberében érkezett meg Németországból a Magyar Honvédség új Airbus helikoptereinek első két darabja. A gyár azóta a teljes flottát leszállította. Ehhez a típushoz is gyártanak majd precíziós elemeket, például forgó alkatrészeket Gyulán, az új helikopter-alkatrész gyárban.

A zöldmezős beruházásként épülő, 14 ezer négyzetméteres, 30 százalékban állami tulajdonban lévő üzem a cég helikopter-üzletágának teljes termékpalettáját, így a polgári és katonai repülést is az egész világon kiszolgálja majd. A gyár építése a befejezéshez közeledik.

Csakúgy, mint a másik nagy, 60 milliárd forintos hadiipari beruházás helyszínén, Zalaegerszegen. Itt a német Rheinmetall a világ legkorszerűbb lánctalpas gyalogsági harcjárművét, a Lynx-et gyártja majd.

„Az üzemek elkezdik a működésüket 22-ben. Az egyik az a gyulai, a helikopter-alktrész üzem. A másik, ami viszont már komplex hadiipari üzemként fog funkcionálni, az a zalaegerszegi, úgynevezett harcjárműgyár, ahol a Lynxeket, a Hiúzokat fogják gyártani” – fogalmazott Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Gyula és Zalaegerszeg mellett négy másik régióban is folyamatban van kiemelt hadiipari fejlesztés.

Kaposváron a magyar állam és a német hadiipari óriás közös, mintegy 50 milliárd forintos beruházásában épülő üzemében évente száz Gidran taktikai harcjárművet fognak gyártani. Nyírteleken rádiólokátorokat gyártó üzem épül,

Kiskunfélegyháza a kézifegyverek mellett többek között az új generációs páncélököl, míg Várpalota a robbanóanyagok gyártóbázisa, az Európai Unió egyik legnagyobb hadianyag termelő központja lesz.

A hadiipari beruházások kapcsán több mint kétezer új munkahely jön létre. A kormánybiztos azt mondja, ezek többségét képzett szakemberek, illetve diplomás munkavállalók tölthetik majd be.

A hadiüzemek munkaerő-igényeinek kiszolgálására több képzési centrum jön létre.

Csongrádon már meg is kezdődött a szakképzés a kézifegyver és harcjárművek gyártásához. Békéscsabán Airbus Légi- és Gépipari Képző Központ jön létre. A Neumann János Egyetemen fegyvermérnök képzés indul, a  Nemzeti Közszolgálati Egyetemen pedig már tervezik a hadiipari és hadmérnök képzés beindítását.

Ajánljuk még