logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új terminált kap a debreceni reptér, megmutatjuk a látványterveket

Nagy nemzetközi repülőtérré fejleszti a debrecenit az állam és az önkormányzat. A tervek egy része már el is készült. 3 millió utast tudnak majd kiszolgálni évente, ez nagyjából ötszöröse a járvány előtti csúcsnak. A turizmus miatt is fontos a fejlesztés, de a város és a régió gazdasága is olyan ütemben fejlődik, hogy az is indokolttá teszi a bővítést.

Tágas, világos terek, kényelmes és innovatív funkciók várják majd az utasokat. A tervezésnél fontos szempont volt a fenntarthatóság, így alternatív épületgépészeti megoldások is helyet kaptak. Emellett új futópálya és gurulóút is épül majd, valamint egy kisgépes zónát is kialakítanak.

„Az egész épületnek a formavilágát egy picit a gyerekkorunkból ismert, hajtogatott módszerrel készült repülő analógiájára készítettük el és így próbáltunk egy nagyon dinamikus, nagyon egyedi megjelenésű épületet csinálni, ami egyébként használhatóság szempontjából pedig teljesen egyszerű és jól kezelhető” – mondta Bordás Péter a BORD Építész Stúdió ügyvezető-tulajdonosa.

2019-ben, a pandémia előtt rekordszámú, 600 ezer utas fordult meg a debreceni repülőtéren. A városba egyre több külföldi vállalat települ be, és a járatok száma is folyamatosan bővül. Így arra számítanak, hogy a jövőben jelentősen nőhet a nemzetközi forgalom, amit az új fogadóépületnek is kell tudni kezelni.

„A terminálépület vonatkozásában legalább egy három milliós éves utasforgalmat lebonyolítani és kiszolgálni képes terminálépületet szeretnénk létrehozni, a kisgépes zóna tekintetében arra számítunk, hogy ez a jövőben szintén fog erősödni ”– fogalmazott Papp László polgármester.

A tervek szerint az állam is belép majd a repülőteret működtető társaságba, az erről szóló előterjesztés januárban kerül a városi közgyűlés elé.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még