logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Riasztást adtak ki az ónos eső miatt

Pest és Nógrád megye több járásában is másodfokú riasztás van érvényben az ónos eső veszélye miatt. Emellett több járásban – köztük Budapesten – elsőfokú riasztás van érvényben.
(Forrás: OMSZ)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli veszélyjelzése szerint további elsőfokú riasztásokra lehet számítani Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A délelőtti órákban havas eső, ónos eső, majd eső lesz jellemző. Az ónos eső várható mennyisége maximum 1 milliméter – írták.

Öt centi hó is lehet

A havazás legtovább az északkeleti országrészben tarthat ki, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében akár 5 centiméternyi hómennyiség is összegyűlhet.

Az éjjel érkezett csapadékrendszer a nap folyamán kelet felé fokozatosan elhagyja a térségünket. „A csapadékrendszer átvonulását követően kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható” – közölték.

OKF: Aki teheti, ne induljon útnak az ónos esővel érintett területeken!

Aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak! – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken reggel közleményében.

Ónos esővel indul a karácsony” – írta a katasztrófavédelmi szóvivő. Mukics Dániel azt kérte: mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Ha elkerülhetetlen az utazás, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el.

Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha elakadnának, vagy hosszabb ideig kellene várakozni – ajánlotta a szóvivő. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – fűzte hozzá.

Mukics Dániel azt javasolta, hogy használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű eszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni – írta az OKF szóvivője.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még