logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kulcsár Krisztián 1,2 millióról 2,6 millióra emeltette MOB elnöki fizetését

Egyre nagyobb a botrány a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Kulcsár Krisztián körül, akit most már saját alelnökei is visszahívnának a tisztségből. A napok óta tartó balhé során sok minden a felszínre került: Kulcsár elfogadhatatlan vezetői stílusa, a MOB-tagok létszámának drasztikus csökkentése, s ezáltal az eddigi MOB-tagok egy részének a szervezetből való kiakolbólítása. Egy valamiről viszont még nem esett szó: Kulcsár Krisztián 2,6 millió forintra megemelt fizetéséről (tiszteletdíjáról), amit az elnök gyakorlatilag saját maga emelt meg több mint a duplájára, azaz 116 százalékkal – írta az Origo.
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A lap kifejtette, hosszas kutatás után lehet rábukkanni a Magyar Olimpiai Bizottság 2020. szeptember 2-án tartott elnökségi ülésének a jegyzőkönyvére.

Ebben a következő szerepel:

52/2020/Elnökségi határozat
A MOB Elnöksége elfogadta, hogy a MOB elnöke havi bruttó 2 600 000 Ft tiszteletdíjban részesüljön. Hatálybalépés időpontja: 2020. szeptember 2.

Kulcsár Krisztián tehát azok után, hogy 2020. június 20-án újra MOB-elnök lett az első adandó alkalommal megemeltette saját fizetését. Miközben folyamatosan azon dolgozott, hogy a tagság létszámát felére csökkentse.

2020. június 20-án rendkívüli közgyűlést tartott a MOB, amelyen 106 tagból 103-an szavaztak arra, hogy Kulcsár folytathassa a MOB-elnöki munkáját, s mindössze hárman szavaztak a jelenlegi elnök ellen.

A rendkívüli közgyűlés utáni első elnökségi ülést még ott, a szavazás helyszínén megtartották, majd a következő elnökségi ülésre 2020. szeptember 2-án került sor a MOB székházában. És ez volt az az elnökségi ülés, ahol az ott meghozott határozat szerint Kulcsár Krisztián fizetése 2,6 millió forintra emelkedett.

Kapcsolódó tartalom

Mindez akkor történt, amikor az ország és az egész világ a koronavírus-járvány ellen küzdött, s a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy évvel elhalasztotta a tokiói olimpiai játékok megrendezését.

Kulcsár fizetésének drasztikus megemelése – természetesen – nem kapott semmilyen nyilvánosságot, sajtóvisszhangot. Ugyan a MOB honlapján – hosszas keresgélés után – meg lehet találni ezt az elnökségi határozatot, de aligha vannak sokan, akik naponta ezeket a jegyzőkönyveket, vagy határozatokat nézegetik.

Kulcsár Krisztiánt 2017. május 2-án választották meg először a MOB elnökévé. A 2017. augusztus 1-én megtartott elnökségi ülés jegyzőkönyvében a következő áll:

56/2017/Elnökségi határozat
A MOB Elnöksége elfogadta, hogy a MOB elnöke havi bruttó 1 200 000 Ft tiszteletdíjban részesüljön.
Hatálybalépés időpontja: 2017. augusztus 1.

Tehát: Kulcsár 2020 júniusában saját 1,2 millió forintos fizetését keveselve emeltette meg azt 2,6 millió forintra, azaz több mint a duplájára.

Akárhogy is számoljuk, ez több mint 100 százalékos (egészen pontosan 116 százalékos) fizetésemelés, amelyet nagyon nehezen lehet megindokolni. Fontos momentum az is, hogy MOB történetében Kulcsár Krisztián volt az első elnök, aki fizetést kapott – sem a Kulcsárt megelőző elnök, Borkai Zsolt, sem pedig Schmitt Pál nem kapott fizetést a MOB-elnöki munkájáért. Kulcsár 2017-es megválasztása után azonban az első dolga az volt, hogy fizetést kérjen magának.

A Hajdú-Bihari Napló munkatársa 2017. december 2-án interjút készített Kulcsár Krisztiánnal, s ebben a beszélgetésben szóba került az elnök fizetése is. Kulcsár erről így beszélt:

A Magyar Olimpiai Bizottság működéséhez az adófizetők is hozzájárulnak, ezért fontosnak tartottam, hogy mind a tagság, mind a közvélemény tisztában legyen azzal, hogy mennyi a járandóságom, amelyet tiszteletdíjnak hívunk.”

Világos. 2017-ben Kulcsár még fontosnak tartotta, hogy a tagság és a közvélemény is tisztában legyen a fizetésével. Három évvel később, amikor saját fizetését 1,2 millió forintról 2,6 millióra emeltette, már nem tartotta annyira fontosnak erről tájékoztatni a nyilvánosságot.

A MOB elnöke körül tehát napok óta forr a levegő. Kulcsár 2021. december 30-ra hívta össze a Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlését, amelyen bizalmi szavazást kért maga ellen. A Magyar Nemzet szerdán este már azt is megírta, hogy a MOB elnökségi tagjai közül a többség (14 tagból 8-an) Kulcsár visszahívását támogatja, s ugyanígy vélekedik a jelenleg 51 tagú közgyűlés 30-nál több tagja is.

Fontos momentum az is, hogy a MOB két jelenlegi alelnöke, Deutsch Tamás és Schmidt Gábor is aláírta már az elnököt lemondásra felszólító nyilatkozatot.

A december 30-i rendkívüli közgyűlés összehívásával Kulcsár előre menekült és időt is akart nyerni. Kérdés, hogy az addig hátralévő időben mi történik, mert többen arról a forgatókönyvről is beszélnek, hogy Kulcsár mégis lemond, s így nem lesz szükség a rendkívüli közgyűlés összehívására.

Ajánljuk még