logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Praktikus ajándék lehet a füstérzékelő karácsonykor

| Szerző: hirado.hu
Az ünnepi időszakban a szokásos többszörösére emelkedik a tűzesetek száma – erre figyelmeztet a katasztrófavédelem. A legtöbb lakástűz ilyenkor az adventi koszorúk gyertyái miatt keletkezik.

A szakember szerint karácsonykor a leggyakrabban égési sérüléseket látnak el a sürgősségin. A pécsi egyetem tanszékvezetője arról beszélt, hogy az elsőfokú égési sérüléseket elég, ha hideg vízzel hűtjük le otthon. Kanizsai Péter elmondta: nem telik el úgy karácsony, hogy ne érkezzen kritikus állapotú beteg a sürgősségi osztályra.

„Abban az esetben, hogy ha hólyagos a sérülés akkor azért jöjjenek be, őket itt ellátjuk, haza is tudnak menni, gyorsan történik az ellátás. Néha a karácsonyfa izzók próbálgatása közben áramütés szokta érni, főként az apukákat. Az áramütés az nem veszélytelen, őket várjuk itt rövid megfigyelésre, egy EKG vizsgálatra és hát természetes ami ilyenkor, a karácsonyi nagy evések közepette gyakori a gyomorrontás” – mondta Kanizsai Péter, a PTE-ÁOK tanszékvezetője.

Kapcsolódó tartalom

Praktikus ajándék lehet a füstérzékelő és a tűzoltókészülék is karácsonyra.

A katasztrófavédelem tapasztalatai alapján naponta átlagosan 20 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, azonban ez a szám, az ünnepi időszakban jelentősen megemelkedik.

Mukics Dániel, Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője arra figyelmeztetett: a legtöbb esetben a lakástüzet az adventi koszorúk gyertyái okozzák.

„Az adventi koszorúk gyertyái alatt legyen egy kis tűzálló alátét. Ez azt a célt szolgálja, hogy ha a gyertya lángja leég, akkor ne tudjon átterjedni a benti melegben kiszáradt koszorúkra. Ha nincs ilyen kis tűzálló alátét az adventi koszorún, akkor inkább mégse gyújtsuk a gyertyát. Nagyon sok tűzhöz riasztják a tűzoltókat, amelyet adventi koszorút okozott” – mondta a szóvivő.

A tűzoltók és a rendőrök az autósoktól pedig azt kérik, hogy az utakon is figyeljenek a biztonságra és csak józanul vezessenek az ünnepek alatt is.

Ajánljuk még