logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kevesebb jegy, hosszabb várakozás

| Szerző: hirado.hu
Megint a tömegközlekedő utasok életét sikerült nehezebbé tenni és a tömegközlekedés versenyképességén rontani – írta Facebook-oldalára Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója, miután a fővárosban sorra szerelik le és szállítják el a BKV buszjegyeket és bérleteket árusító automatákat.

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vonalhálózatán 2014-ben több, mint háromszáz új, bankkártyát is elfogadó, bérletet is árusító, éjjel-nappal működő automatát telepítettek. Korábban az emberek leginkább a jegypénztárakban vehették meg jegyüket, bérletüket, hiszen a BKV-nak csak néhány automatája volt, azok is csak érméket fogadtak el és csak jegyet adtak, bérletet nem. Vitézy Dávid szerint

„az új automaták és az értékesítési csatornák bővítése révén minden várakozásunkon felül, tízmilliárd forinttal nőtt a jegyárbevétel, és éjjel-nappal elérhetővé váltak a jegyek és bérletek a város számos pontján. Az automaták szedik be 2021-ben is a BKK bevételeinek többségét, mintegy 55%-át”.

Vitézy szerint Európa összes, Budapesthez hasonló méretű városában több jegyautomata van, mint amennyi a magyar fővárosban a megritkításuk előtt volt.

Varsóban kétszer annyi, Berlinben és Bécsben pedig háromszor.

Az automaták telepítésekor a BKK-t még Vitézy Dávid vezette, aki Facebook-oldalán most felrója: „a BKK barbár módon tünteti el az egyébként európai uniós forrásból vásárolt és tökéletesen működő automatákat, a helyük üresen tátong a város számos pontján”. Erre példaként a Széll Kálmán téri metróépületet hozza, melynek a felújításakor az automaták az építészeti koncepció részeként lettek elhelyezve, most pedig csak a hűlt helyük tátong.

Vitézy szerint „mielőtt valaki a pénzhiányra hivatkozna, nem árt emlékezni: az automaták üzembe állítása után szerzett tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy az értékesítési csatornák szűkítésének hatása bevételkiesés lesz, tehát a BKK és ezáltal a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi pozíciói romlani és nem javulni fognak. A leszerelt automaták révén garantáltan jegybevétel fog eltűnni a rendszerből.

A BKK hivatalos közlése szerint egy automata havi üzemeltetési költsége 130 ezer forint. A bevételi adatokat visszaosztva látható: a korábbi automata-flotta bármely tagja nyolcvanszor annyi bevételt szedett be, mint amennyibe fenntartása kerül” – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid, aki szerint „az automata-hálózat leépítése valójában csak egyet üzen: a BKK-t nem érdeklik a saját jegybevételei”.

Címlapkép: Vitézy Dávid Facebook

Ajánljuk még