logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elszálltak Európában az energiaárak

Elszálltak Európában az energiaárak, ezt mutatják a novemberi adatok. 29 főváros árai alapján a földgáz több mint 50 százalékkal drágult január óta, az áram pedig több mint 25 százalékkal. De az átlag úgy jön ki, hogy például Budapesten nincs áremelkedés, Bukarestben vagy Brüsszelben pedig óriásit ugrott az ár felfelé. Az unió egyik legfontosabb vitás ügye jelenleg éppen az, hogy ki a felelős az energiaárak robbanásszerű emelkedéséért, és mennyit lehet ebből a lakosságra terhelni – számolt be az M1 Híradója.

December elején, a hideg beköszöntével sokan tekerték feljebb a radiátor vagy a konvektor gombját. Senkinek sem kell tartania attól, hogy jóval többet kell majd fizetnie az energiáért, mint az unió számos más országában. Nálunk ugyanis hatóságilag rögzítették a lakossági villany, a gáz és a távhőárakat. Így a magyar emberek nem érzik meg, hogy Európában szeptembertől lényegében elszabadultak az energiaárak. Máshol viszont nagyon is.

Hortay Olivér energia- és klímapolitikai szakértő szerint még koránt sincs vége az áremelkedéseknek, és ennek hatása egyre hatványozottabban jelentkezik majd a lakossági árakban Európa több tagállamában is.

Kapcsolódó tartalom

„A legfontosabb kérdés az energiaárak ügye. A gáz és a villany ára valósággal felrobbant Európában”

még csütörtökön, az EU csúcsra érkezve fogalmazott így a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta, a lengyelekkel, a csehekkel, a szlovákokkal azt szeretnék elérni, hogy Brüsszel változtassa meg az árképzés szabályait, hogy olcsóbb legyen az energia a családok számára. A tárgyalásokat követően a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy nagy vita alakult ki a tagállamok között.

Lánczi Tamás, politológus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy Németország és bizonyos nyugat-európai országok a saját elavult, rossz állapotban lévő energetikai infrastruktúrájuk felújítást akarják megfizettetni az uniós tagországokkal, gyakorlatilag mindenkivel.

Ez annyira így van, hogy a magyar kormány – a V4-es partnerivel közösen – határozottan kiáll, most és a jövőben is az energiaárak emelése és az újabb, az embereket érintő adók ellen.
Lánczi Tamás szerint a brüsszeli adó miatt – ha ezt bevezetnék – újabb drámai energiaár növekedésre lehetne számítani.

Elemzők szerint sok szempontból egyre nagyobb a hasonlóság az energiaárak ügyében, mint a migráns kérdésben. Vagyis, Brüsszel a tagállamok, illetve a lakosság rovására szeretne beavatkozni az energiaárakba. Míg, például a V4-ek azt vallják, sem a villany, sem a gázárak nem növekedhetnek olyan mértékben, hogy az ártson az embereknek.

Ajánljuk még