logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hivatalos: januártól 200 ezer forintra nő a legkisebb kereset, és csökkennek az adók

Megjelent a rendelet a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről: januártól 200 ezer forintra nő a legkisebb kereset, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forint lesz. Több cég egyébként is béremelésre készült jövőre: így nem okoz gondot számukra a magasabb fizetések kiutalása. A megállapodás része az is, hogy a cégek adókedvezményeket kapnak – számolt be az M1 Híradója.

Szőnyegtisztítással foglalkozik az M1 által bemutatott kaposvári cég. Alig két éve indították el szolgáltatásikat, a dolgozóknak minimálbért fizetnek. A cég vezetője azt mondja: nem érte váratlanul, hogy januártól 200 ezer forintra kell emelni az alkalmazottak fizetését.

„Egyébként is szerettünk volna bért emelni, úgyhogy szerettük volna, hogy a dolgozóink több pénzt tudjanak hazavinni. Mondhatjuk azt, hogy jól ment itt a Covid utáni időszakban a munka” – fogalmazott a vezető.

A minimálbéremelés a legutóbbi nemzeti konzultáció egyik témája volt.

Az emelést a válaszadók elsöprő többsége támogatta. A bérmegállapodást novemberben írták alá az érdekképviseletek a kormánnyal.

A döntésről szerda este jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben. Vagyis mostantól hivatalos: januártól 200 ezer forint lesz a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra nő. Vagyis csaknem 20-20 százalékkal emelkednek a legalacsonyabb keresetek jövőre. Ami mintegy 2,5 millió embert érint.

Az egyik pécsi építőipari vállalkozó főleg nagy cégektől kapja a megrendeléseit. Jelenleg egy üzemcsarnok bővítésén dolgoznak. Azt mondja: szakképzett kőműveseket és villanyszerelőket foglalkoztat, akiknek versenyképes fizetést ad. De alkalmaz pályakezdőket is, minimálbérért. Januártól viszont nemcsak ők, hanem minden dolgozója többet vihet haza.

„Mi is már készültünk, végeztük a számításokat és több hónappal ezelőtt a kollégáknak bejelentettük, hogy az újévet, a januári hónapot hogy fogjuk kezdeni” –  mondta az ügyvezető igazgató.

Nem ez az egyetlen ilyen cég, amelyik januártól többet fizet dolgozóinak.

A legkisebb bérek emelkedése ugyanis felfelé tolja a magasabb fizetéseket is. Azért, hogy ezeket a költségeket a cégek ki tudják termelni, a kormány jelentős adócsökkentésekről döntött.

Így januártól 13 százalékra csökken a munka közterhe és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás. Ezentúl nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni, a helyi iparűzési adó felét pedig továbbra is elengedik a kiscégeknek. A szociális hozzájárulás 2,5 százalékkal csökken, a kisvállalati adó pedig 10 százalékra mérséklődik.

A kormány most úgy számol, hogy

egy 10 fős vállalkozásnak, amelynek vannak minimálbéren és az átlagbéren foglalkoztatott dolgozói is, az adócsökkentéseknek köszönhetően összességében több pénze marad.

„Átlagosan egy ilyen vállalkozásnál a 2022 január elsejétől hatályos intézkedések egyenlegeként félmillió forinttal több pénz marad. Tehát félmillió forintja marad még arra, hogy a többi munkavállaló bérét is emelje vagy beruházzon, befektessen a jövőbe” – ismertette György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Összesen 750 milliárd forinttal csökkennek a munkát terhelő adók, vagyis éves szinten ennyi pénz marad a magyar vállalkozásoknál.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még