logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Letartóztatták a súlyos mórahalmi balesetet túlélő embercsempészt

Két embercsempész is ült abban az autóban, amely még hétfőn borult fel Mórahalomnál. A balesetben heten meghaltak, köztük az egyik embercsempész. A migránsokat Ásotthalomnál vették fel a bűnözők és egészen Ausztriáig vitték volna őket, de közbeszólt a rendőrségi ellenőrzés, amikor menekülni kezdtek. A balesetet túlélő csempészt letartóztatták – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy térfigyelő kamera is rögzítette hétfő éjszaka a Mórahalmon történt balesetet, amelyben heten vesztették életüket. Jól látszik, hogy az autó nagy sebességgel halad, aztán felhajt az útpadkára, ettől megcsúszik, megpördül és óriási erővel a hátuljával belecsapódik a falba.

Ezután még kétszer is átfordul a tetején, végül az oldalán áll meg. Összesen tizenegyen ültek a járműben, két embercsempész és kilenc illegális határátlépő, akiket nem sokkal korábban vettek fel. Ausztriába indultak.

„Az egyik elhunyt egy szerb férfi , a gyanú szerint a két férfi Ásotthalom közelében vette fel az illegális migránsokat, majd Szeged felé indultak. A járművet a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az a szerb állampolgár vezette, aki a balesetben a helyszínen meghalt. Rajta kívül, hat illegális migráns vesztette életét, társa és három határsértő megsérült. Kollégáim az életben maradt szerb férfit elfogták, előállították és őrizetbe vették” – közölte Kerepes Tamás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtóreferense.

Az autót közvetlenül a baleset előtt ellenőrizni akarták a rendőrök, de a jármű nem állt meg.

A szerb sofőr gázt adott és nagy sebességgel menekülni kezdett. Ő a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, ahogyan hat illegális határátlépő is.

Az életben maradt szerb férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás, csütörtökön videókapcsolat segítségével megtartott ülésen döntött ügyében a Szegedi Járási Bíróság.

Kapcsolódó tartalom

„A járási ügyészség az államhatár átlépéshez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés büntette miatt történt eljárásban, amelynek egyébként büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjed, a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel indítványozta a férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését. A bíróság végzésében az ügyészi indítványnak helyt adott, és elrendelte a kényszerintézkedést” – fogalmazott Szanka Ferenc a Szegedi Járási Ügyészség szóvivője.

A férfi a végzés ellen fellebbezett és szabadlábra helyezését kérte.

Amennyiben a bíróság a további eljárásban megállapítja a bűnösségét, akkor súlyosító körülményként értékelhetik a társtettességet, illetve azt, hogy az utóbbi időben elszaporodtak az embercsempészési ügyek. December első 15 napjában Magyarországon 57 embercsempész ellen indult eljárás.

Az elmúlt hónapokban szinte minden nap volt elfogás. Novemberben például 156 embert vettek őrizetbe azért, mert illegális határátlépőket szállítottak. Többek között szerbek, magyarok, románok, afgánok, de még svájciak és németek is vannak az elfogottak között.

Ajánljuk még