logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Adventi vásárral és fotókiállítással várják a látgatókat a Budavári Palotanegyedben

Adventi vásárral és fotókiállítással várják a látogatókat a Budavári Palotanegyedben a megújult Habsburg-kapunál, valamint a Halászó gyerekek kútjánál és teraszánál – közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

Sikota Krisztina elmondta: a helyszínen betlehemet állítottak fel, a palotanegyed karácsonyait megidéző fotókiállításon olyan képek tekinthetők meg, amelyen a századfordulón gyerekek szánkóznak a Mátyás-templomnál, a koronaőrség pedig betlehemezik.

A Nemzeti Hauszmann Program kiemelt célja, hogy a Budavári Palotanegyedet külföldi és magyar turistákat is vonzó helyszínné tegyék – hangsúlyozta.

A kedden átadott megújult kapuval és szoborcsoporttal kapcsolatban ismertette: a kapu és a Halászó gyerekek kútjához levezető lépcső a századfordulón épült. A kút megsérült a háborúban, az ötvenes évek végén a szoborcsoporttal együtt áthelyezték a Rákóczi térre, ahol a kút medencéjét kisebbé alakították. A hetvenes években ebben a formájában került vissza a palotanegyedbe, ezért a mostani felújításkor visszaállították az eredeti méretére – tudatta.

Hozzátette: felújították a turulszobrot is, amelynek rekonstrukciója látványműhelyben készült, így az érdeklődők nyomon követhették a munkálatokat.

Csányi Szabolcs kőszobrász, restaurátor a műsorban arról beszélt, hogy a restaurálást egy korabeli felújításról szóló újságcikk és képek segítették.

A szoborcsoport és a turulszobor külső felújítása mellett a szobrok belsejében dolgozva a belső rögzítőelemeket és tartószerkezeteket is kicserélték, megerősítették, a kislány szobrának hiányzó masniját pedig újraalkották – mondta a restaurátor.

Ajánljuk még