logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hadgyakorlat Röszkén: felkészült a honvédség a migránsok betöréseire

| Szerző: hirado.hu
A tömeges migráció kezelésével kapcsolatos gyakorlatot tartott a honvédség délelőtt Röszke térségben – az M1 tudósítója a helyszínről jelentkezett be.

A Röszke melletti határszakaszon a Magyar Honvédség és a rendőrség kijelölt állománya a határt illegálisan átlépő személyek, illetve csoportok felderítését és biztonságos elfogását, elszállítását gyakorolta december 14-én, kedden. A mozzanatok végrehajtása során számos technikai eszközt is bevetettek – olvasható a honvedelem.hu oldalon.

(forrás: honvedelem.hu)

Malya Lilla, az M1 tudósítója a helyszínen elmondta: Egy több részből álló, rendkívül látványos gyakorlat zajlott hazánk déli határán. Bemutatták a technikai eszközöket, amelyeket rendszeresen használnak a határnál, továbbá különböző helyzeteket is szimuláltak,  amelyek során a migránsok megpróbálhatnak átjutni a határzáron.

Most a legjellemzőbb bejutási kísérlet, amikor a migránsok létrákkal próbálkoznak, de a honvédség a rendőrséggel együtt felkészült az erőszakos határátlépési kísérletekre is. Az utóbbira, tehát

az erőszakos határátlépési kísérletre is egyre több példa van, volt, hogy kövekkel, farönkökkel dobálták meg a rendőröket és autóikat.

Jelenleg mintegy 500-an teljesítenek szolgálatot és 200 technikai eszköz van beállítva, de helikopterek is segítik a határ védelmét.

(forrás: honvedelem.hu)

A honvédség és a rendőrség kész és képes az ország biztonságát szolgálni – jelentette ki a honvédelmi miniszter szerdán Röszkén.

Benkő Tibor, a Határozott fellépés 2021 gyakorlaton azt mondta, az ország békéjéért, a magyar emberek biztonságáért a magyar kormány felel.
A politikus hangsúlyozta, Európát körbevette a migrációs hullám, ez olyan veszélyeket rejt, amelyek, ha nem kezeljük megfelelően, tragédiát okozhatnak.

!1
[CIKKTÖRZSBELI AJÁNLÓ]

A gyakorlaton elhangzott, hogy az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a déli határszakaszon: tavaly 29 836 határsértő ellen kellett intézkedni, idén eddig ez a szám már meghaladta a 62 ezret.

A létrás átjutási kísérlet a legelterjedtebb, de előfordul a kerítés megrongálása, alagutak ásása – ezekből idén 18-at fedeztek föl -, valamint a vízi átkelés is a Tiszán és a Maroson. Az időnként agresszíven fellépő csoportok farönkkel, kővel, mezőgazdasági terménnyel dobálják meg a katonákat – közölte Márkus Ferenc.

A migránsok a határon gyakran szervezett csoportok juttatják át, melyek összehangolják tevékenységüket. Folyamatosan tesztelik a határ védelmét, a csoportok különböző helyszíneken egyszerre kísérlik meg a határ illegális átlépését, így megosztva a határt védő erőket – mondta.

A határnál állomásozó gyors reagálású szakaszok nagyobb, agresszíven fellépő csoportok támadása esetén tömegkezelési-feladatokat is ellátnak. Ez a békemisszióban Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában szolgáló katonák alapfeladatai közé tartozik – hangzott el a gyakorlaton.

Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a gyakorlaton résztvevő katonák és rendőrök bizonyították, képesek az országot megvédeni, és ezzel együtt teljesíteni a Schengeni szerződés követelményeit. Az általuk elvégzett munkának köszönhetően a magyar emberek nyugodtan ünnepelhetnek karácsonykor és az év végén – jelentette ki.

A politikus leszögezte: a magyar emberek többsége kinyilvánította, meg akarja védeni országát, békésen szeretne élni, gyermekeiknek azokat a hagyományokat átadva, melyeket szüleiktől, nagyszüleiktől örököltek.

A címlapfotó forrása: honvedelem.hu

Ajánljuk még