logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ön kötelezővé tenné a feketedobozt az autókban?

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Unióban 2022 nyarától megjelenő új gépjárművek sokkal több adatot rögzítenek majd a sofőrök vezetéstechnikájáról.

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal azt kérdezzük olvasóinktól, egyetértenek-e azzal, hogy kötelező legyen az adatrögzítő feketedoboz az autókban? A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: 06 1 vagy 06/30/759-5200, sms: 06/30-90-00666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


A friss uniós előírások alapján 2022-től számos új közlekedésbiztonsági eszközt kötelező lesz beépíteniük a gyártóknak az új autókba. Többek közt egy olyan rendszert, amely a sebességhatárok betartására figyelmezteti az autósokat, de újdonság az is, hogy megjelenik a repülőgépiparból ismert feketedoboz, ami adatokat gyűjt majd minden járműről.

A fő cél, hogy a rendszer lehetővé tegye a közúti balesetek körülményeinek tisztázását, valamint a felelősség könnyebb és egyértelmű megállapítását. Egyebek mellett olyan adatokat gyűjt majd, mint a sebesség az utolsó 5 másodpercben, a fékek használata, a sebességváltozás mértéke, a biztonsági övek használata vagy a jármű sebességének változása az ütközés után.

Az autós feketedoboz nem rögzíti majd az autóban zajló beszélgetéseket, szigorúan a jármű közlekedési adatait rögzíti majd.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még