logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezekre figyeljünk az adventi időszakban, hogy elkerüljük a tűzeseteket

| Szerző: hirado.hu
November végén elkezdődött a karácsonyi készülődés, az ünnepvárás időszaka. Az adventi koszorún már a harmadik gyertyát gyújtjuk meg vasárnap. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk.

Nem elég, ha biztonságos az adventi koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. A környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjedhet az asztalon lévő más tárgyakra, majd a függönyre, ablakkeretre.

A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk.

Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül – hívta fel a figyelmet Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A lakásban lévő, egyre több műanyag tárgy miatt gyorsabban terjed a tűz, mint ötven évvel ezelőtt, és több mérgező füst is keletkezik. Minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk saját kezűleg eloltani, több időnk van kimenekülni a lakásból, és a tűzoltókat hívni, akik egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni. A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt – javasolta Mukics Dániel.

Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. Fényfüzéreket csak megbízható helyen vásároljunk – tette hozzá.

Fontos, hogy kültéren csak és kizárólag kinti fényfüzérrel dekoráljuk a házat.

A belső terek díszítéséhez viszont benti és kinti füzéreket egyaránt használhatunk.

Arra is figyeljünk, hogy ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá.

Az adventi időszakban és karácsonykor, szilveszterkor több időt töltünk a konyhában, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsuk vízzel! Helyette tegyünk rá például fedőt, és kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

A kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még