logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Baraczka Eszter: Egy tudósítónak előre kell dolgoznia, amennyit csak lehet

| Szerző: hirado.hu
Harmadik alkalommal díjazta a közmédia azon kiválóságokat, akik példaértékű tevékenységükkel sokat tettek a közösségért. Baraczka Eszter munkáját Egyesy Géza-díjjal ismerték el. A közmédia brüsszeli tudósítója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában beszélt a munkájáról.

 

A tudósítás hihetetlenül összetett munka, ugyanis egyszerre nagyon sok tényezőre figyelni kell, rengeteg az információ, amelyből nap mint nap szelektálni kell” – Baraczka Eszter úgy véli, hogy a tevékenységét már csak maga a helyszín is izgalmassá teszi. Brüsszel ugyanis az Európai Unió központja, nagyon sok minden a belga fővárosban dől el, a hétköznapi emberek életének szabályozása is innen történik.

A közmédia munkatársa szerint a kötelezettségének fontossága abban rejlik, hogy az átlagembereket érintő kérdések megválaszolásában próbál segíteni. Mindehhez a kulcs legfőképpen az előregondolkodásban és az információszerzésben keresendő. Ez eleinte nagyon nehéz, azonban idővel, minél több időt tölt el az ember hasonló közegben, kialakul egy rendszer.

Baraczka Eszter úgy fogalmazott: munkájához elengedhetetlen az események részletes megközelítése és követése: „Figyelni kell az eseményeket, a döntéshozatalokat, az információk kiszivárognak előre, olyankor már érdemes ismerni az álláspontokat. Egy tudósítónak előre kell dolgoznia, amennyit csak lehet, amire pedig elérkezik az adott esemény, addigra már minden lehetséges forgatókönyvet ismernie kell” – tette hozzá.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.

 A címlapfotón az Egyesy Géza-díjjal kitüntetett Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója családja budapesti otthonában 2021. december 4-én (MTI/Cseke Csilla).

Ajánljuk még