logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gulyás Gergely: Régi kastélyok és várak újulnak meg 60 milliárd forintból

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram első ütemében 60 milliárd forint ráfordításával összesen 30 műemlék, tizennyolc kastély és tizenkét vár nyeri vissza régi szépségét – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Bajnán.

Gulyás Gergely a bajnai Sándor-Metternich-kastély ünnepélyes átadásán elmondta, hogy a kastélyfelújítási projekt, amely több mint 2,28 milliárd forintból valósult meg 2018 és 2021 között, egyszerre műemlékvédelem, gazdaságfejlesztés és közösségépítés.

Hozzátette, a beruházásokkal nemcsak régi szépségüket nyerik vissza történelmi épületeink, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

Ezek az épületek hirdetik, hogy a kulturális nagyság nem csupán a múltnak, hanem a jelennek és a jövőnek is a része – hangoztatta a miniszter.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. ügyvezető igazgatója és Pallagi Tibor polgármester (b-j) átadja a felújított Sándor-Metternich-kastélyt Bajnán 2021. december 10-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa arról beszélt, ahhoz, hogy ez a kastély a mostani állapotába kerüljön, nagyon hosszú utat kellett bejárni, az épület 46 évig funkció nélkül állt, nem volt fűtve, nem használták. Megjegyezte, hogy a kastély reneszánsz alapokon nyugvó épület, amelyben 90 centiméter magasan ez megtalálható.

Az esemény házigazdája Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az európai uniós támogatás összege 1,723 milliárd forint volt, amelyhez a magyar kormány 557 millió forintot tett hozzá.

Közölte, az előkészítési munkálatok, a tervezés 2016-ban kezdődött meg, a kastély felújítása és a kiállítás berendezése pedig 2018 és 2021 között valósult meg.

Ajánljuk még