logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem enyhül a migrációs nyomás: már több mint 113 ezer illegális bevándorlót fogtak el idén a magyar hatóságok

A hideg ellenére sem enyhül a migrációs nyomás. Egyre többen szeretnének Európába jutni, sokszor erőszakosan. A migránsok Magyarország déli határán is folyamatosan próbálkoznak, idén eddig több mint 113 ezer illegális bevándorlót fogtak el a magyar hatóságok. Brüsszel azonban a migráció megállítása helyett a befogadást erőltetné a tagállamokra – számoltak be az M1 Híradójában.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, hogy az Európába vezető migrációs útvonalak zsúfoltak – ez pedig meglepő, hiszen ha a korábbi évek migrációs adataival összehasonlítjuk ezt, akkor azt látjuk, hogy november második felétől egy jelentős csökkenés következett be, azonban most ismét emelkedés tapasztalható.

Még a tengeri szakaszokon is, vagyis a Spanyolországba vagy Olaszországba tartó migrációs útvonalakon is intenzív a migrációs mozgás – tette hozzá Bakondi György.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint

a migrációs programok, a politikai nyilatkozatok az Európai Unió vezetői részéről biztatás az útba indulást tervezők számára

– ez pedig különösen Afganisztán esetében veszélyes, mivel, hogy jelentős számban hagyják el naponta az afgánok az országot.

A pozitív, támogató programok Németországban kormányprogram szintjén is megjelentek. Ez pedig biztatást jelent az indulásra, erre pedig ráerősítenek az embercsempészek, akik anyagi haszonszerzés végett szervezik ezt a nagy migrációs mozgást – magyarázta.

Bakondi György azt is elmondta, hogy a migrációs nyomás a magyar határon sem csillapodik, hiszen a szerdai adatok alapján az elfogott illegális migránsok száma megközelítette a 113 ezret, és 1100 ember ellen indítottak büntetőeljárást embercsempészet miatt a magyar rendvédelmi szervek.

Hívószó lehet az elindulást tervező migránsoknak az is, hogy a német koalíciós megállapodás jelentős engedményeket tartalmaz a migrációs politika terén, és kijött az európai uniós migrációs akcióterv is, ami összecseng a német kormányprogrammal.

Az uniós akcióterv hét pontja a migráció új megközelítéseit tartalmazza. Egyre nyíltabban és világosabban fogalmaznak, hogy mindenáron be kell engedni az illegális bevándorlókat, és mihamarabb le kell telepíteni, állampolgárságot és szavazati jogot kell adni nekik – mondta Bakondi György.

Kapcsolódó tartalom

Ezzel szemben a magyar kormány álláspontja, hogy meg kell védeni a külső határokat, a migrációt meg kell állítani, és az EU migrációs politikáján változtatni kell.

Bakondi György szerint az európai uniós jogszabályokat a mostani helyzethez kell igazítani, és minden segítséget meg kell adni európai uniós szinten azoknak a tagállamoknak, amelyek a külső határokat, vagyis az európai polgárokat védelmezik.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még