logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Havonta kétszázszor rongálják meg a határzárat a migránsok, tízmilliós károkat okoznak

Havonta legalább kétszázszor kell javítani a déli határon a kerítést, olyan gyakran rongálják meg a bevándorlók – erről beszélt az M1-nek a munkákat végző cég egyik vezetője. A határsértők legtöbbször átvágják a kerítést, így akarnak átjutni. A javítások költsége meghaladja a tízmillió forintot havonta. De a kerítés alatt is vannak próbálkozások: az elmúlt több mint két évben egyre több alagutat ásnak, ezek visszatemetése szintén időigényes és költséges.

A biztonsági határzárat javítják a BV Holding munkatársai. Sok a dolguk. Ahogy végeznek az egyik helyszínen, már mehetnek is tovább. Naponta van, hogy tízszer, havonta pedig mintegy kétszázszor kell kivonlniuk, hogy helyreállítsák a megrongált szakaszokat.

„Alapvetően kerítésátvágások vagy a biztonsági határzár tetején elhelyezett NATO-drótok lenyomása, illetve azok átvágása az, amely javítások pillanatnyilag a mi a feladataink” – mondta el az M1-nek Vajda Szabolcs, a BV Holding Kft. Határkarbantartási és Szolgáltatási osztályvezetője.

A migránsok folyamatosan próbálnak átjutni Magyarországra. Létrákat támasztanak a kerítésnek, majd átmásznak. Amikor meglátják a közeledő magyar rendőröket, akkor visszaszöknek Szerbiába.

A 175 kilométer hosszú és négy méter magas dupla kerítés a legmodernebb technológiával van felszerelve. Mozgásérzékelő fut rajta végig, így ha elvágják, azonnal jelez. Ezért a migránsok újabb módszerekkel, már a föld alatt is próbálkoznak.

Három év alatt összesen 97 migránsalagutat találtak a határrendészek Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében. A szakemberek azt mondják: annyira nő a nyomás a déli határon, hogy lassan a 2015-16-os időszakhoz kezd hasonlítani. Egy ilyen alagút akár egy hétig is készülhet, 3-4 köbméter földet kell kihordani belőle. Nem veszélytelen átkelni ezeken a járatokon, és az alagutak felderítése után a felszámolásuk sem egyszerű.

A 2015-ben megépített és azóta folyamatosan megerősített magyar határvédelmi kerítés mintáját az elmúlt években több európai ország is átvette, például Szlovénia, Bulgária, Görögország és Lengyelország.

A migrációs helyzet Európa-szerte azt mutatja, hogy a fizikai akadályok nemcsak a leghatékonyabb határvédelmi eszközök, hanem az olyan támadások esetében is nélkülözhetetlenek, mint amilyenek az elmúlt hetekben történtek a fehérorosz–lengyel határon.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még