logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Feldman Zsolt: A Bige László tulajdonában álló cégek hét év alatt mintegy 36 milliárd forint kárt okoztak a gazdáknak

A kormány válságtanácskozásra hívta a műtrágya importőr cégeket, akik megígérték, hogy vészhelyzet esetén biztosítható a magyar gazdák műtrágya szükséglete. Önmagában ennek árcsökkentő hatása is van  – erről beszélt Feldman Zsolt államtitkár Békéscsabán, melyről az M1 Híradójában számoltak be.

Feldman Zsolt kifejtette, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 14 milliárd forintos bírságot szabott ki a Bige László tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt.-re és a hozzá kapcsolódó cégekre árkartell miatt. Ez a rendszerváltás utáni legnagyobb bírság –mondta a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A hazai műtrágyapiac 60 százalékát uraló cég két év alatt saját számításaik szerint mintegy 36 milliárd forint kárt okozott a magyar gazdáknak a műtrágya árának önkényes, a világpiaci hatásokat nem követő emelése miatt. Ez az áremelés közvetetten megjelenik a megtermelt termények és az előállított élelmiszerek árában is – jelentette ki. Hozzátette, minden lehetséges lépést, így a benzinárhoz hasonlító árplafon bevezetését is megvizsgálták, de döntést egyelőre nem hoztak.

A gazdáknak viszont december elején emelt előrefinanszírozást, 262 milliárd forint előleget fizettek ki, hogy segítsék a helyzetüket.

Az államtitkár emlékeztetett, Bige László azt is bejelentette, hogy 2022 májusáig a magyar piac helyett Ázsiában adja el a műtrágyát, ami ellehetetlenítette volna a hazai mezőgazdasági termelést. A vállalkozó ugyan a kormány és a gazdák összefogását látva „meghátrált”, de elvesztette szavahihetőségét – mondta. Hozzátette, több cég is elismerte a kartellban való részvételt, így Bige László kartellgyanút elutasító kijelentései „alaptalonok”.

A politikus megjegyezte, a magyar gazdáktól eddig elvett pénz a baloldal kampányát szolgálja, ami „elfogadhatatlan”.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatóságának elnöke arról szólt, hogy hektáronként körülbelül 300 kilogramm műtrágyát használnak fel, így a Nitrogénművek Zrt. miatt 30 milliárd forintos többletköltség terhel hozzávetőleg 14 ezer gazdálkodót.

„Napi megélhetések forognak kockán, az egész magyar vidék ellehetetlenülhet”

– fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még