logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán: Az oltási akciónapoktól azt várom, hogy rakétasebességgel növelik majd a harmadik oltást felvevők számát

| Szerző: hirado.hu
A következő másfél hónapban minden településen lesz oltási akciónap – jelentette be a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban. Úgy fogalmazott: azt várja ettől, hogy „a harmadik oltást felvevők száma rakétasebességgel lő majd ki”. Az elmúlt két hétben, amióta tart az oltási akció, jelentősen nőtt az emberek biztonsága. Múlt hétfő óta egymillió oltást adtak be, ezen belül pedig 115 ezren most vették fel az első vakcinát – számolt be az M1 Híradója.

Naponta átlagban csaknem 1300 oltást adnak be Miskolcon, de a pécsi oltóponton is eléri az ezret azoknak a száma, akik kérik valamelyik korona írus elleni oltást. Az oltópontokon örülnek az újabb hosszabbításnak; nemcsak a harmadik oltásra érkezőket, hanem azokat is nagyon várják, akik az első injekcióra jelentkeznek.

„Az első oltás viszont az oltatlanok számára életet ment, hiszen akinek a szervezete védtelen a vírussal szemben, nagyon fontos, hogy az első vakcina által, illetve azt követően a második vakcina által eléri azt a védettséget, ami a súlyos tünetektől, a legsúlyosabb következményektől, akár a haláltól is meg tudja menteni” – mondta Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke az M1 Híradónak.

A szakemberek szerint fontos, hogy tovább emelkedjen az átoltottság, mert csak így lehet a járványt megállítani. Debrecenben múlt hétfő óta például több mint 27 ezren keresték fel az oltóközpontot. Nyolcvan százalékuk már a harmadik injekciót kapta meg.

Kapcsolódó tartalom

Az oltási hét sikerességét mutatja, hogy jelentősen megemelkedett az oltást kérők száma.

A számok magukért beszélnek

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban beszámolt az eltelt másfél hét összesített adatairól. A miniszterelnök azt mondta, Magyarországon az elmúlt két hétben az oltásoknak köszönhetően jelentősen nőtt az emberek biztonsága.

„Egymillió oltást adtunk be. Ebből 800 ezer megerősítő, vagyis harmadik oltás volt, és 115 ezer volt az első oltás. Ez azt jelenti, hogy 115 ezer ember, aki eddig valamilyen rejtélyes okból nem oltatta be magát, most mégis úgy döntött, hogy felveszi az oltást”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor a harmadik oltás fontosságára is felhívta a figyelmet, mivel az eddigi eredmények azt mutatják, hogy elengedhetetlen a megerősítő injekció.

„Az operatív törzsön megnézték, hogy az első és második oltás hatékonysága mikor kezd csökkenni, az most a közbölcsesség, hogy hat hónap után ez bekövetkezik, de harmadik oltással a védettségi szint ismét 90 százalék fölé emelhető” – tette hozzá.

A harmadik oltással kapcsolatban kiemelte, hogy hazánk nagyon jól áll, eddig 2,6 millió védőoltást adtak be, ez a lakosság 27 százaléka. Ezzel szemben az uniós átlag csak valamennyivel több, mint 10 százalék. Ez tehát azt jelenti,hogy eddig Magyarországon vették fel a legtöbben a megerősítő oltást az Európai Unióban.

Az oltások számának növelése érdekében a kormány újabb egy héttel meghosszabbította a regisztráció- és időpontfoglalás-mentes oltás lehetőségét, valamint felkérte az operatív törzset egy újabb oltási terv kidolgozására.

„Az elkövetkező másfél hónapban minden településen oltási akciónapokat szervezünk, és erről személyesen mindenkit értesíteni fogunk. Azt várom, hogy ettől a harmadik oltást felvevők száma rakétasebességgel növekszik majd” – tette hozzá.

A miniszterelnök kitért arra is: a kormány azt tervezi, hogy e-mailben, sms-ben, levélben mindenkit meg fognak keresni, akinek lejár a védettségi ideje, és megkérik őket, hogy vegyék fel a harmadik oltást.

Egy nap alatt 10 143 új fertőzöttet regisztráltak itthon, és 191-en vesztették életüket. Jelenleg 7463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, akik közül 566-an vannak lélegeztetőgépen.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még