logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: A gödöllői uszoda az egész ország büszkeségét növeli

Az egyetemek fejlesztésével Európa legjobbjai közé kerülhetünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tulajdonában lévő Gödöllő Városi és Térségi Uszoda nyitóünnepségén. Orbán Viktor a térségi uszoda felavatásán arról is beszélt, hogy a korábbi ígéreteket tartják, más létesítményeket is építenek, és Gödöllő nemcsak a sporthoz kapcsolódó fejlesztésekben részesült, hanem más beruházások is történtek. „Ilyen, amikor elnyomnak egy várost a kormánypártok” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A nyitóünnepségen tartott beszédében a kormányfő kiemelte:

2010 előtt a magyar sport a megszűnés szélén állt, olyan állapotok voltak az infrastruktúra, a szakemberképzés és a finanszírozás tekintetében, hogy aggódni kellett, „a nemzeti büszkeségünk egyik fontos tartóoszlopa”, a magyar sport elfogy.

Emlékeztetett: 2010 óta 2100 milliárd forintot költött a kormány sporttámogatásra, az igazolt sportolók száma 560 ezerre nőtt. Kifejtette:

a most átadott uszoda nemcsak Gödöllő büszkeségét növeli, hanem az egész országét. Fontos, hogy ha új dolgot építenek, azt olyan színvonalon kell tenni, hogy Európa bármely országában megállja a helyét, de egyedi is legyen

– vélekedett. Úgy látja, ez az uszoda illeszkedik abba, amit magyar építészeti hagyománynak neveznek.

A kormányfő felidézte: nagy fejlesztési terv volt az uszodákkal kapcsolatban, ezt az úszószövetség dolgozta ki, és a kormány elfogadta, de a járvány derékba vágta a terveket. A cél, hogy minden iskolás gyerek megtanuljon úszni, a legtehetségesebbek versenyszerűen is – mutatott rá. Közölte:

2010 óta 35 uszoda épült, 43 kivitelezés alatt van, tízet pedig felújítottak, mindezt összesen 180 milliárd forint értékben. Mindez azért fontos, mert a sport a gyerekekre jó hatással van, jó nevelési eszköz.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a korábbi ígéreteket tartják, más létesítményeket is építenek, és Gödöllő nemcsak a sporthoz kapcsolódó fejlesztésekben részesült, hanem más beruházások is történtek. „Ilyen, amikor elnyomnak egy várost a kormánypártok” – tette hozzá.

Orbán Viktor kormányfő a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tulajdonában lévő Gödöllő Városi és Térségi Uszoda megnyitóján 2021. december 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Az egyetemi modellváltással kapcsolatban közölte: az agráregyetem mindig is a büszkesége volt Magyarországnak, de új világba lépünk, minden megváltozott, ami kikényszeríti a változtatásokat. Az egyetemekre 2700 milliárd forintot fordítanak, és több mint 200 milliárd jut az agráregyetemnek – mondta.

Vécsey László (Fidesz) országgyűlési képviselő kiemelte:

a kormánynak fontosak Gödöllő és térségének lakói, igényüket meghallgatta, ezért állhatnak most itt ezen az átadáson, amelynek eredményeként sok tízezer emberhez kerül közelebb az egészséges élet lehetősége. Hatalmas előrelépés az uszoda megnyitása, de a térségben más fejlesztések is indulnak.

Orbán Viktor kormányfő a Gödöllő Városi és Térségi Uszoda megnyitóján 2021. december 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette: köszönet illeti a kormányt, hogy ez a térségben hiánypótló beruházás elkészült. A modern képzés mellett fontos, hogy az egyetemen magas színvonalú sportélet legyen, amely kiszolgálja a lakosság tömegsportigényét is – fogalmazott. Közölte: az egyetem munkájához minden támogatást megadnak.

Gyuricza Csaba, az egyetem rektora elmondta: már régóta várták ezt a napot a térségben. A jó agrárképzés megteremtéséhez fontos a megfelelő finanszírozás, az infrastrukturális fejlesztések, valamint a sport- és kulturális élet összekapcsolása az oktatással – sorolta. Hozzátette: a térség vezető agrárfókuszú egyetemévé akarnak válni, és e cél elérésében jelentős lépés a modern uszodakomplexum átadása.

Ajánljuk még