logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt Antus Sándor Széchenyi-díjas vegyészmérnök

Életének 78. évében elhunyt Antus Sándor Széchenyi-díjas vegyészmérnök, kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja – tájékoztatta a köztestület pénteken az MTI-t.

A tudóst december elsején érte a halál – közölte az MTA.

Antus Sándor kutatási területe a szerves kémia, ezen belül a természetes eredetű vegyületek kémiája volt és a kiroptikai spektroszkópia. Számos O- és N-heterociklusos antidiabetikus, antifungális, antioxidáns, dopaminerg, májvédő és véralvadásgátló hatású vegyület szintézisét és szerkezetigazolását valósította meg – áll a közleményben.

Antus Sándor 1944-ben született Szegeden. Diplomáját 1968-ban szerezte a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán, ahol doktori disszertációját 1971-ben védte meg. Rá következő évtől az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetének tudományos munkatársa lett. 1977-ben védte meg a kémiai tudomány kandidátusi, 1992-ben akadémiai doktori értekezését.

Tanított a Budapesti Műszaki Egyetemen (2000-től Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), később a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen (2000-től Debreceni Egyetemen), ahol 1992-től 2008-ig tanszékvezetőként dolgozott. Egyetemi tanárrá nevezését 1993-ban kapta meg.

Több alkalommal oktatott német, osztrák és svájci egyetemeken is. Tagja volt az MTA Szerves és Biomolekuláris Kémiai Tudományos Bizottságának, 2004-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2010-ben rendes tagjává választották.

Munkásságát számos kitüntetéssel, többek között 2000-ben Széchenyi-díjjal ismerték el.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még