logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Baán László: Világszínvonalú épületben kap új otthont a Néprajzi Múzeum

Világszínvonalú épületben kap új otthont a Liget Budapest projekt keretében a Néprajzi Múzeum, amely 2022 márciusában nyílik meg a nagyközönség számára az 56-osok terén - mondta el az MTI-nek szerdán a projekt miniszteri biztosa.

Baán László emlékeztetett: a Néprajzi Múzeumnak 1872-es alapítása óta soha nem volt eleve múzeum célra készült épülete, folyamatosan különböző, eredetileg más célt szolgáló helyszíneken helyezték el a gyűjteményt.

A Városligethez azonban erősen kötődik a gyűjtemény tette hozzá, hiszen az a millenniumi kiállítás Néprajzi falujában mutatkozott be először a nagyközönség számára, majd a szintén városligeti nagy Iparcsarnokban kapott otthont.

A Néprajzi Múzeum székhelye az elmúlt évtizedekben a Kossuth téri Igazságügyi Palota volt, amely azonban kimondottan alkalmatlannak bizonyult múzeumi célokra

jegyezte meg.

„Történetében először, alapításának 150. évfordulójára az egyik legfontosabb nemzeti közgyűjteményünk végre olyan épületet kap, amelyet saját igényei szerint terveztek és valósítottak meg” – hangsúlyozta.

Baán László felidézte, a Néprajzi Múzeum új otthonának tervezőit meghívásos nemzetközi tervpályázaton választották ki, rendkívül erős mezőnyből: a legendás építész, Zaha Hadid életében ez volt az utolsó beadott pályázata, de indult például az Akropolisz Múzeum tervezője, a Bernard Tschumi Architects vagy a kaliforniai Google székházát megálmodó Bjarke Ingels Group is.

Mint kiemelte, a pályázat nemzetközi zsűrije egyhangú döntéssel választotta ki az anonim pályázatok közül a Ferencz Marcel vezette Napur Architect terveit, amelyek a legjobban feleltek meg a kiírás szerinti elvárásoknak. Hangsúlyos feladat volt, hogy az épület egyfajta kaput képezzen a Városligeti fasor végében, hiszen az Andrássy út kiépüléséig itt volt a Liget történeti „bejárata”, egyben illeszkedjen a Városliget parki és intézményi szövetéhez – mondta el a miniszteri biztos.

Miközben több pályázó valóban egy óriási kapuépületet álmodott a helyszínre, Ferencz Marcelék ezt a formát „megfordították”, az épület tömegének 60 százalékát elrejtve a föld alatt. Mégis megteremtettek egy karakteres átlépési teret a kettős, egymás felé lejtő domboldalt képező grandiózus tetőkerttel, amely 21. századi megfogalmazásban kapcsolódik a Liget angolparki hagyományaihoz is – méltatta a tervet.

Mint hozzátette, a múzeumépület már elkészült egyedi homlokzati ornamentikája stilizált magyar és nemzetközi néprajzi motívumokra épít, utalva az épület funkciójára, egyben a múzeum feladatainak és gyűjteményének rétegzettségére is.

Az egykor itt található sétányrendszert az 1950-es évek elején felszámolták, és 50 ezer négyzetméternyi terület lebetonozásával kialakították a Felvonulási teret, amely 1990 után parkolóhelyül szolgált. Ezt a környezetterhelő funkciót a Liget Budapest projekt egy – a Néprajzi Múzeumot is kiszolgáló – mélygarázzsal helyettesítette, amely fölött ismét parkosított promenád létesült.

Baán László hozzátette, az új Néprajzi Múzeumban az intézmény korábbi, Kossuth téri épületéhez képest több mint háromszor nagyobb, összesen 7000 m2-es kiállítási alapterület áll majd rendelkezésre.

Az épület tavasszal több látványos kiállítással nyílik meg. A Megérkeztünk című tárlat a gyűjtemény 150 válogatott főművét mutatja majd be, több mint 1000 m2-en. Ekkor nyílik meg a látványos ZOOM tér is, amely egészen egyedi perspektívából, új összefüggéseket teremtve ismerteti meg a gyűjtemény több száz tárgyát, köztük a Néprajzi Múzeum legrégebbi, 1673-as székelykapuját, a múzeum fogadóterének pedig központi látványeleme lesz a több ezer tárgyat bemutató Kerámiatér számolt be a miniszteri biztos.

Baán László kiemelte, hogy egy múzeumépület nem csupán kiállítóterekből áll, hiszen a gyűjtemény bemutatása mellett az annak megőrzésével, feldolgozásával kapcsolatos feladatokat is el kell látnia, s természetesen megfelelő tereket kell teremteni a múzeum szakmai állománya számára is.

Egy korszerű múzeumban nélkülözhetetlenek továbbá a könyvtári, archívumi és múzeumpedagógiai egységek, az előadó- és konferenciaterem és a látogatók komfortját a belépéstől a távozásig európai rangon kiszolgáló funkciók biztosítása, a ruhatáraktól és mosdóktól a vendéglátásig és a múzeumi boltig – sorolta.

Baán László emlékeztetett arra is, hogy még a Néprajzi Múzeum megnyitása előtt, 2022 januárjában átadják a közönségnek a Liget Budapest projekt másik emblematikus épületét, a Magyar Zene Házát, a környező, mintegy 10000 m2-nyi megújított parkfelülettel együtt.

„Ez a két, kiemelkedő minőségű épület is nagyszerűen fogja bizonyítani, hogy a 10 évvel ezelőtt indult Liget Budapest projekt az egykori Felvonulás téri parkoló, illetve a Hungexpo-irodaházak helyén világszínvonalú kortárs intézményekkel gazdagította a fővárost és az országot” – fogalmazott, hozzátéve: az elmúlt években már megvalósult a Szépművészeti Múzeum és a Millennium Háza átfogó rekonstrukciója, miközben a Liget zöldfelületének jelentős része is megújult, új játszóterekkel, futókörrel, sportpályákkal.

Elmondása szerint a korábbi épületek helyén, a zöldfelület-veszteséget eleve kizáró módon tervezett további három épület, az Új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza is rendelkezik érvényes építési engedéllyel. A kormány a Fővárosi Önkormányzat ellenkezése miatt nem kezdett ezek megvalósításához, de hosszú távon nem mondott le a megvalósításukról, azokat továbbra is a nemzet érdekében álló fejlesztéseknek tekinti.

„A Liget Budapest projekt már elkészült elemei remélhetőleg sokakat meggyőznek majd a kétkedők közül is a folytatás szükségességéről. Van időnk kivárni azt a helyzetet, amikor lehetővé válik Európa jelenleg legnagyobb kulturális fejlesztésének teljes körű befejezése” – mondta el Baán László.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még