logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A közmédia visszautasítja az EBU alaptalan megállapításait

| Szerző: hirado.hu
Számos ferdített, a valóságot teljes mértékben nélkülöző, öncélú és aggályos megállapítással illették a magyar közmédia rendszerét az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) 2021. november 22-én megjelent News Reportjában – írta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Delphine Ernotte Cunci, az EBU elnök asszonyának címzett levelében. Dobos Menyhért felhívta arra a figyelmet, hogy a közmédia munkatársai közül senkivel sem vették fel a kapcsolatot a jelentés elkészítésekor.

A vezérigazgató felhívta az EBU elnökének a figyelmét arra az eljárásjogi visszásságra, amely szerint megkérdezés nélkül minősítik a magyar közszolgálati médiaszolgáltatót, ráadásul olyan kérdésekben, amelyekkel kapcsolatban a hatályos jogszabályok alapján más nem rendelkezhet hiteles információkkal.

„Audiatur et altera pars” – ezt a jogelvet már a Római Birodalomban is ismerték, egy tisztességes eljárásban pedig alapvető, hogy csupán minden érintett fél meghallgatása után vonjuk le a konzekvenciákat – írta Dobos Menyhért.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kifejtette, hogy arcpirítónak tartja, hogy amíg a közmédia munkatársai közül senkivel sem vették fel a kapcsolatot a jelentés elkészítésekor, egy kereskedelmi médium újságírójával (444.hu) azonban igen, majd bármiféle utánajárás vagy ellenőrzés nélkül, tényként közölték az általa megfogalmazott rágalmakat. A vezérigazgató hozzátette, hogy határozottan visszautasítja a közmédia feletti politikai kontroll vádját.

Dobos Menyhért továbbá felhívta arra a figyelmet, hogy egy, az EBU-hoz hasonló szervezet, amely a függetlenséget, pártatlanságot és hitelességét tűzte a zászlajára azzal, hogy elfogult módszertannal készíti a jelentéseit, megcáfol mindent, amit oly büszkén hirdet magáról.

Levele végén a vezérigazgató azt kérte Delphine Ernotte Cunci elnök asszonytól, hogy a jövőben a közszolgálati médiaszolgáltatót is érintő jelentések kapcsán adjanak lehetőséget elmondani az álláspontot, úgy ahogy az minden 21. századi médiumban is sajtóetikai alapkövetelmény.

Ajánljuk még