logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Planet 21 – Áder János: Globálisan és helyben is cselekedni kell, csak így lehet megfékezni a klímaváltozást

Néhány héttel az ENSZ Glasgow-ban megrendezett klímacsúcsa után Budapesten találkoznak ismét a szakértők és politikusok. Magyarország nem áll rosszul ezen a területen: a jelenleg megtermelt áram 70 százaléka már szén-dioxid-mentes, egyre nagyobb területet borít erdő, és néhány éven belül a szennyvíz száz százaléka megtisztítva kerül majd vissza a környezetbe – számolt be az M1 Híradója.

PET-palack, fa és papír – csupa újrahasznosítható anyagból készült standok sorakoznak a Hungexpón, ahol a szemetet is szelektíven gyűjtik. A Planet Budapest 2021 egész héten a fenntarthatóság jegyében zajlik. Kedden a közönség előtt is megnyílt a rendezvény, amelynek kivitelezése sokakat lenyűgözött.

Több mint 180 kiállító van jelen csaknem húszezer négyzetméteren. A Planet Budapest 2021 hazánk és Közép-Európa eddigi legnagyobb fenntarthatósági eseménye.

A kiállítók többsége magyar, de lengyel, cseh és szlovák vállalkozók is érkeznek; a cél, hogy összekössék az ötletgazdákat a felhasználókkal.

Ez a színes, kissé ruganyos anyag képes összegyűjteni az ivóvízrendszerek csöveiben található szennyeződéseket, vagyis azokat a baktériumokat, lerakódásokat, amelyek szennyezik az ivóvíz minőségét. Az anyagot ez a kamion állítja elő” – mutatta be talámányát Ormay Tamás, az egyik kiállító.

A rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet arra: még nincs késő, az emberiség jövőjét beárnyékoló környezeti, gazdasági, társadalmi folyamatok megfordíthatók.

Joó István, az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos elmondta: több mint száz országból érkeznek vendégek, Latin- Amerikától egészen Délkelet-Ázsiáig. Kiemelte:

a magyar kormány célja, hogy minél gyorsabban átálljunk az innovatív zöld, digitalizált, a saját hulladékát is feldolgozni képes, úgynevezett körforgásos gazdaságra.

„Az elmúlt tizenegy év gazdaságpolitikájának eredményeként ma már arra is lehetőségünk van, hogy a vállalkozások új, külföldi beruházásait is vissza nem térítendő támogatással segítsük az úgynevezett kifektetési program keretében” – tette hozzá a kormánybiztos.

A Planet Budapest 2021 fővédnöke, Áder János köztársasági elnök hangsúlyozta: cselekedni kell globálisan és lokálisan is, és a globális cselekvés nemzetállami tettek révén válhat eredményessé.

Hazánkban jelenleg a megtermelt áram hetven százaléka szén-dioxid-mentes, egy évszázad alatt pedig a duplájára nőtt a magyarországi erdőterületek nagysága. Áder János hangsúlyozta:

megoldásokat kell keresni a fenntartható életmódhoz, és erre keresi a válaszokat a Planet Budapest 2021 Expo is.

„Tudjuk, hogy azok a természeti erőforrások, amiket évezredeken keresztül végtelennek hittünk nagyon is végesek. Tudjuk, hogy társadalmaink biztonsága, gazdasági tevékenységünk sikere a természeti környezet megóvása nélkül nem lehetséges. Tudjuk, hogy a természet törvényei nem aszerint érvényesülnek, hogy milyen PR-akciókba kezdünk” – fogalmazott Áder János.

A Planet Budapest 2021-re csaknem 4600 diákot is várnak. Már elérhető az interneten az államfő podcastjának új része, amelyben ezúttal azt a beszédet lehet meghallgatni, amelyet Áder János a fenntarthatósági expón mondott el.

Mint ismert, hétfőn elkezdődött a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó, a rendezvény vasárnapig tart a Hungexpo területén. Több mint száz országból érkeznek vendégek az eseményre. A találkozó központi kérdése, hogy miként lehet a bolygót megőrizni a következő generációknak. A Planet Budapest 2021 fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még