logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Idén is a Nordmann-fenyő a karácsony sztárja

| Szerző: hirado.hu
Az advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén? Melyik a magyarok kedvenc fajtája, melyik típus milyen előnyökkel és hátrányokkal bír? Szakértő segít a válaszadásban.

 

Akik rutinos favásárlók, már tudhatják, hogy nem minden évben ugyanazon az áron juthatunk hozzá a fenyőfához. Az időjárás évről évre nehezebbé teszi a fenyőtermelők dolgát: az aszályos tavasz az elültetett csemeték akár 60-70 százalékát megsemmisíti, a szárazság lassítja a növekedést. De hogyan alakulnak az árak az idei évben?

„A fenyő árát több tényező is befolyásolja. Idén a magas infláció, a szállítási díjak növekedése és a munkabérek emelkedése hatott rá leginkább. Drágultak emellett a permetezőszerek és a műtrágya is

– mondta Udvardy Zsolt fenyőfaszakértő, a www.fenyofa.com tulajdonosa.

A luc ára méterenként 3500–4000, az ezüsté 5000–6000, a Nordmann-fenyőé 7500-8500 forint között várható, méterenként. Egy három méter feletti Nordmann már sokszor egyedi áras, amit az eladó határoz meg. Gondoljunk bele: egy Nordmann-fenyő 12–15 év alatt nő meg háromméteresre, vagyis 12–15 év gondoskodást, odafigyelést igényel – magyarázta.

Udvardy azt is elárulta, melyik típus a magyarok kedvence:

„Évről évre megfigyelhető, hogy a Nordmann-fenyő iránt nő a leginkább a kereslet, ez várhatóan idén sem lesz másképp. Az ezüstfenyő a második helyen szerepel az eladásainkban, és a lucból adjuk el a legkevesebbet.”

A lucfenyők esetében árfelhajtó tényező, hogy az utóbbi években kevés csemetét ültettek, mert visszaesett a kereslet irántuk. Mostanra viszont hiány alakult ki ebből a fajtából, főleg a két méternél magasabb fákból.

Más a helyzet az ezüstfenyőnél, ami kényes a különféle betegségekre: itt elsődlegesen a gombásodás elleni védekezés, ami az árát felfelé hajtja. A Nordmann-fenyő esetében inkább a nagy kereslet támaszt igényeket. A vevők egyre szebb, formásabb fákat keresnek, amelyek több odafigyelést, kétkezi munkát igényelnek.

Hol és milyen fát érdemes beszerezni?

Az őstermelő elmondta, hogy a Nordmann-fenyő levelei puhák, és sokáig megmaradnak, viszont szinte semmilyen illatanyagot nem áraszt. A lucfenyő illata karakteres, ám ez a fajta hullajtja el a leveleit a leghamarabb. Talán ezért is keresik jobban az ezüstöt, amely illatos, tartósabb, de szúrós levelű. Jó kompromisszumos megoldás, ha a Nordmann-fenyő mellé lucfenyőágakat vásárolunk. De hogyan tehetünk a környezetünkért is, ha fontos számunkra a fenntarthatóság?

„Én mindenképp a hazai termelőket ajánlom, mert az import fenyő több száz kilométerről érkezik, így az útja során jóval több szennyező anyag jut a levegőbe, ráadásul hamarabb vágják ki. Ha hazai termelőtől vásárolunk, akkor a magyar gazdaságot erősítjük. A műfenyő sem környezetbarát megoldás: a műanyag előállításával rengeteg mérgező anyag jut a környezetbe, ráadásul ez sok energiát igénylő folyamat. Miután pedig a fák kidobásra kerülnek, sok ezer év, mire lebomlanak.”

A szakértő szerint egy fenyőárus készletének 5-10 százaléka megmarad, ez országos szinten sok ezer feleslegesen kivágott fenyőt jelent minden évben. Éppen ezért döntöttek úgy hét évvel ezelőtt, hogy még a kivágás előtt lefotózzák azokat a fákat, amelyeket a webáruházukban meg lehet rendelni.

„Csak azt a fát vágjuk ki, amit már megrendeltek. A többi marad, és majd jövőre talál gazdára. Az oldalunkon fajták és méret szerint tud válogatni a vásárló. Házhoz szállítást is vállalunk, de működnek átvevőpontjaink is, ahol a vevők személyesen tudnak eljönni a fáért. Szerencsére évről évre egyre többen élnek a lehetőséggel” – zárta gondolatait Udvardy Zsolt.

Az ország karácsonyfája már teljes pompájában díszeleg. Idén Nemesvámosról érkezett a Kossuth térre, melynek szállításában és felállításában minden évben, így idén is a Magyar Honvédség segédkezett.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még