logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elkezdődött a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó

A Planet Budapest 2021 rendezvény vasárnapig tart a Hungexpo területén, és több mint száz országból érkeznek vendégek az eseményre. A találkozó központi kérdése, hogy miként lehet a bolygót megőrizni a következő generációknak. A Planet Budapest 2021 fővédnöke Áder János köztársasági elnök – számolt be az M1 Híradója.

Még nincs késő, az emberiség jövőjét beárnyékoló környezeti, gazdaság társadalmi folyamatok megfordíthatók – ez a célja Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozónak. A vasárnapig tartó rendezvényen részt vesznek a V4-tagországok is.

Áder János köztársasági elnök a Hősök terén katonai tiszteletadással fogadta Andrzej Dudát, a Lengyel Köztársaság elnökét és Zuzana Caputovát, a Szlovák Köztársaság elnökét.

Az államfők ezután a Szépművészeti Múzeumban tárgyaltak, amelybe már Milos Zeman cseh elnök is bekapcsolódott, virtuálisan. Áder János korábban arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy

a Planet Budapest 2021 nem csupán egy egyhetes klímakonferencia, hanem egy vállalkozói kiállítási is lesz egyben: olyan zöldtermékeket mutatnak majd be, amelyek már elérhetők a piacon.

Áder János nyitóbeszédében Márai Sándort idézte, aki Füves könyvében a feladatról és pillanatról így írt:

„Vigyázz arra, hogy ne mulaszd el a pillanatot, amely csak a te pillanatod, műved kivitelének végzetszerűen kijelölt időszaka. Kényelem, szöszmötölés, gyávaság, lustaság néha késleltetik feladatod kivitelét, noha szíved mélyén tudod jól, hogy az idő telítve van azzal, amit rajtad keresztül el akar mondani. (…) Tudományban, művészetben, irodalomban, közéletben vannak ilyen sürgető pillanatok, mikor egy igazság megérett és ki kell mondani. S ha úgy érzed, végzetesen éppen téged jelölt ki e feladatra a sors, ne késlekedj, mint a rossz színész, aki elmulasztja a jelenet végszavát. Nemcsak műved van, az idő is van. S az időn belül meg van a te pillanatod, melyet nem szabad elmulasztani.”

A köztársasági elnök azt mondta: a gálakoncerten fellépő fiatalok, négy ország művészei, nem mulasztották el a pillanatot, tehetségüket kamatoztatva, már most nagyszerű élménnyel ajándékozzák meg közönségüket. „Nekünk pedig, aki Budapesten a közös jövőért viselt felelősség miatt összegyűltünk, az a feladatunk, az a pillanatunk, hogy ezek a fiatalok olyan, vagy jobb világban éljenek, mint amiben mi élhettünk” – fogalmazott.

A köztársasági elnök azt mondta: a termékek egyebek mellett a vízgazdálkodásra, az energiahatékonyságra és a közlekedésre kínálnak megoldásokat. A kiállítók többsége magyar, de érkeznek lengyel, cseh és szlovák vállalkozók is. A cél, hogy összekössék az ötletgazdákat a felhasználókkal.

„Tehát megmutatjuk azokat a vállalkozói megoldásokat, melyek korábban az ilyen rendezvényeken nem szerepeltek. És a fiataloknak külön egy programot készítettünk, ami az ő tudásukat megpróbálja gyarapítani, érdeklődésüket pedig kielégíteni” – jelentette ki Áder János.

Az államfő hozzátette: a rendezvénynek otthont adó Hungexpóra 180 kiállítót várnak. Áder János arról is beszélt, hogy tudományos tanácskozást szerveznek a fenntartható kérdésekről, megoldásokat mutatnak be, és interaktív tájékoztatást adnak a résztvevőknek, valamint a fiatalokat játékos formában ismertetik meg a fenntarthatóság kérdésével.

„Fontos volt, hogy a kiállítást a lehető legkisebb környezeti lábnyommal szervezzük meg”

– mondta Joó István, az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Az eseményt negyven elektromos busz segítségével közelíthetik meg az érdeklődők, ezenkívül természetesen szelektíven gyűjtjük a hulladékot, egy hulladékudvarban szét is válogatjuk ezeket, elektromos kukásautók szállítják el a keletkező szemetet, és nagyon fontos, hogy például a száznyolcvanöt kiállítónak a standját is újrahasznosítható anyagokból építettük fel, majd aki kilátogat, az látni fogja, hogy teljesen minimalizáltuk a papírhasználatot, digitális applikációkon keresztül közlünk minden szükséges információt” – számolt be a kormánybiztos.

A november 29. és december 5. között megrendezett Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón a 185 kiállító mutatkozik be a legkisebb startupoktól a legnagyobb vállalatokig, mintegy 20 ezer négyzetméteres területen.

Több mint egyharmaduk a visegrádi négyek (V4) államaiból érkezett. Bemutatják, hogy milyen előrelepések történtek Közép-Európában például az agrárium, a hulladékgazdálkodás vagy az okosvárosok, az energia, és a közlekedés területén.

A közönségnek szóló programokat keddtől tekinthetik meg az érdeklődők.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még