logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elpusztult a bükki szervál, koronavírusos volt

| Szerző: hirado.hu
Pénteken elpusztult az a szervál, akit a Bükkben fogtak be. A legyengült állatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság átadta a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, ahol szakállatorvosi felügyelet alatt tartották, ám pénteken elpusztult. A boncolási vizsgálat megállapította, hogy halálát koronavírus betegség okozta – írta a Fővárosi Állat- és Növénykert.

 

Az állat kedden került be az állatkert természetvédelmi mentőhelyére, ami egy különálló telken található létesítmény, a karanténozás szabályai szerint működött. A szervál már bekerülésekor sem volt jó állapotban, szerdára viszont még ennél is megviseltebbnek látszott. A neki kínált vizet és táplálékot azonban rögtön elfogadta.

Péntek reggelre rosszabbra fordult az állapota, légúti megbetegedésre utaló, sőt idegrendszeri tüneteket is mutatott. Kapott gyógyszereket, de sajnos nem sikerült megmenteni a szervált, nem sokkal 11 óra előtt elpusztult.

A boncolást még aznap elvégezték, a vizsgálatok pedig kimutatták, hogy az állat halálát Covid19 koronavírus betegség okozta.

Az állatkert információi szerint a koronavírus világjárvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a SARS-CoV2 vírust egzotikus macskafélék szervezetében. Az első regisztrált eset 2020-ban történt, Bronxban. A legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt a vírus, de például egy nebraskai állatkertben három hópárduc is elpusztult a vírus okozta megbetegedés miatt.

Kiemelt kép forrása: Fővárosi Állat- és Növénykert, facebook.com

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még