logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Minden korábbinál nagyobb nyomás lesz a határon

Hazánkat és az Európai Uniót három irányból éri egyszerre támadás, és a nyomás mind a három irányból egyszerre nő – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában.
A beszélgetés vonatkozó részét itt hallgathatja vissza.

 

A Frontex is megerősíti, hogy az év első 10 hónapjában 70 százalékkal többen akartak bejutni az Európai Unióba a déli határon. Mindennek ellenére az Európai Bizottság nem hallgatja meg, azoknak a miniszterelnököknek a szavát, akik azt kérik, hogy segítse az Európai Unió, az Európai Bizottság a határvédelmet, a fizikai akadályok megépítését.

Hazánkat és az Európai Uniót három irányból éri egyszerre támadás, és a nyomás mind a három irányból egyszerre nő

– mondta a kormányfő.

Olaszország felől, a lengyel–belarusz határ felől, és a balkáni útvonalról is. Idén már több mint 100 ezer migránst állítottunk meg a magyar határon. Ez 100 ezer bűncselekményt elkövető embert jelent, hiszen illegális határátlépést követtek el.

Az Európai Unió azonban azt nem fogadja el, hogy ezeket az illegálisan érkező migránsokat a magyar rendvédelmi szervek visszaviszik a határra, szerintük ugyanis ezeket az embereket itt be kéne fogadnunk – fejtette ki Orbán Viktor.

Majd úgy fogalmazott, hogy a migrációs szabályokat békeidőben írták, de ma nem békeidő van, a szabályok elavultak. Brüsszel pedig ragaszkodik ezekhez a régi, idejétmúlt, lejárt szabályokhoz, amelyek most már nem segítik az életünket, hanem bajt hoznak a nyakunkra. Ilyenkor a régi szabályokat hatályon kívül kell helyezni, és újakat kell alkotni – szögezte le a miniszterelnök.

A baj pedig csak nőni fog, mégpedig azért, mert Afganisztánt mindennap elhagyja 30-35 ezer ember, akik megindulnak Európa felé, legnagyobb valószínűséggel a balkáni útvonalon, ezért arra kell készülnünk, hogy a következő hónapokban minden korábbinál nagyobb nyomás lesz Magyarország déli határán

Minden hónapban egyre nagyobb nyomás lesz, és Brüsszelnek abba kell hagynia azt, hogy megbünteti azokat, akik megvédik Európa határait”

– tette hozzá. Megjegyezte: az EU Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek ad pénzt, akik pedig védekeznek, nem kapnak.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a legújabb német kormányprogram célként jelölte meg a bevándorlást, és magukra bevándorlóországként hivatkoznak. „Mi nem akarunk bevándorlóország lenni”– mondta a kormányfő.

A két pozíció pedig összeegyeztethetetlen, ráadásul várhatóan egyik fél sem fog engedni az álláspontjából. Ki kell alakítanunk azokat a szabályokat, ahol a két teljesen különböző nemzeti koncepció, a bevándorlóországok és a nem bevándorlóországok, amilyen Magyarország is, együtt tudnak élni – fejtette ki a miniszterelnök.

Ajánljuk még