logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek

A rezsicsökkentés nyolc éve működőképes, sikeres, megvédhető, jó rendszer és fel kell lépni azt ezt támadó a baloldallal és Brüsszellel szemben is. Míg nyugaton meggyötri a mostani magas rezsiár a háztartásokat, addig nálunk nem ez a helyzet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában.
A beszélgetés vonatkozó részét itt hallgathatja vissza.

 

Amikor rezsicsökkentésről beszélünk – ez 2013-14-ben indított harca Magyarországnak –, akkor azt mondjuk, hogy a világpiaci ára az áramnak, a gáznak az rendszeresen változik, gyakrabban fölfelé, és ez súlyos terhet jelent a családok számára, és ezért nem engedhetjük, hogy a gáz és áramszámlák a világpiaci árakat követve hol magasabb, hol alacsonyabb legyen, hanem le kell szorítanunk az árakat egy olyan szintre, ami kedvező, és azt állandósítsuk – mondta Orbán Viktor.

Erre sokan azt mondják, hogy piacellenes. A rezsicsökkentést piacellenesnek minősítő véleményekre reagálva a miniszterelnök elmondta, hogy

„engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek”.

Ez a rendszer működőképes, nyolc év tapasztalata azt mutatja, hogy a rezsicsökkentés működik. Míg nyugaton meggyötri a mostani magas rezsiár a háztartásokat – hiszen ott a háztartásoknak a rezsije automatikusan követi az energiaár emelkedését –, addig nálunk nem ez a helyzet. Hozzátette: a piacot az emberek működtetik, annak részei vagyunk, „tehát nem valami mennyből vagy a jóistentől ránk ereszkedett szabályrendszer” van szó.

„Nem érdemes beleesni a baloldal csapdájába”, aki azt állítja, hogy létezik valami „orákulum”, amelyik megmondja, hogy kell a piacnak kinézni, hanem abból kell kiindulni, hogy szabadok vagyunk, és megvan a képességünk arra, hogy mi magunk szabályozzuk, hogy hogyan legyen – fejtette ki a miniszterelnök, kiemelve azt, hogy persze jól kell szabályozni, a rezsicsökkentés viszont egy jó rendszer.

Mindezek ellenére a baloldal „parasztvakításnak” nevezi a rezsicsökkentést.

A miniszterelnök szerint elfogadható a tisztességes profit, de azt nem lehet megengedni, hogy egekbe ugorjon az energiaár, és így a cégek egekbe ugró profitot vigyenek el. Ilyenkor a legitim beavatkozás helyes. A magyar kormány nem a multik, hanem a magyar emberek oldalán áll. A miniszterelnök kifejtette, hogy két oldalról támadják a magyar családokat: a baloldal napi szinten, amely sosem támogatta a rezsicsökkentést, valamint a multiktól Brüsszelen keresztül, akik meg akarják adóztatni a családokat.

Orbán Viktor kiemelte, hogy azért hisznek az adócsökkentésben, mert azt látják, hogy akkor van munka, ha alacsonyak az adók. A munkanélküliség most nagyon alacsony, és ez azt mutatja, hogy az adócsökkentéssel a megmaradt pénzből fejlődni tudnak a vállalkozások, és ezáltal újabb munkahelyeket tudnak teremteni.

A címlapfotón: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még