logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Hosszabb lesz az oltási akcióhét

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Olyan sikeres az oltási hét, hogy meghosszabbítjuk egy héttel – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette, hogy a legtöbben a harmadik oltást veszik fel.

A kormányfő szerint a harmadik oltás felvételében élen járunk Európában, ami nagyon fontos, mert egy idő után a két oltás által nyújtott védelem gyengülni kezd, és a betegséget ezért kapják el sokan a vakcina felvétele ellenére.

Orbán Viktor elmondta, hogy nem zárja ki teljesen, hogy szigorítás jöjjön, de ezt szeretnék elkerülni. A kormány folyamatosan figyeli a járványhelyzet alakulását, és ennek megfelelően hoz majd döntéseket. A miniszterelnök megerősítette, hogy a harmadik oltás felvétele jelenleg a legfontosabb, mert ezzel lehet igazán hatékonyan védekezni a vírus ellen.

Itt visszahallgathatja az interjút:

Mint ismert, az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Pfizer koronavírus elleni vakcinájának használatát az 5 és 11 év közötti gyerekeknél.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy kétmillió vakcinát szereztek be, az első adag december 20-tól érkezik. A miniszterelnök arra kérte a szülőket, hogy addig gondolják végig, és ha tehetik, oltassák be a gyermekeiket.

Kijelentette: a közigazgatásban és az egészségügyben dolgozók, valamint a besegítő rendőrök és katonák emberfeletti munkát végezve garanciát jelentenek arra, hogy az egészségügy ne omoljon össze. Az egészségügyben rendelkezésre állnak a szükséges eszközök, ágyak, lélegeztetőkészülékek, van vakcina, orvosságok, valamint van járványkórház, amit ha kell, „egy pillanat alatt” ki tudnak nyitni, és egyelőre még ember is van elég, de vezényelni kell őket.

Minden az emberfeletti és kitartó munkát végző orvosok és ápolók hősiességén múlik

– fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy az ágazatban az utóbbi években jelentős béremeléseket hajtott végre a kormány. Ez „így sem elég, sokról meg végképp ne beszéljünk”, de ezek a komoly lépések jelzik az egészségügyben dolgozóknak, hogy „az ország velük van” – mondta.

A miniszterelnök a migrációra áttérve azt mondta: minden korábbinál nagyobb illegális migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban Magyarország déli határán.

Egyszerre nő a nyomás az olasz–spanyol, a keleti és a balkáni útvonalon; Afganisztánt napi 30–35 ezer ember hagyja el, ők pedig legnagyobb valószínűséggel Magyarországon keresztül akarnak majd menni – tette hozzá, jelezve azt is, hogy idén több mint 100 ezer migránst állítottak meg a magyar határon, háromszorosát, mint az előző évben.

Hangsúlyozta:

az Európai Unió migrációval kapcsolatos szabályait békeidőben írták, „de ma nem békeidő van”, így ezek a rendelkezések elavultak,

hiszen a régi szabályok már nem segítik az életünket, hanem „bajt hoznak a nyakunkra”.

Orbán Viktor megemlítette: miközben az új berlini kormányprogramban „Németországot bevándorlóországnak nevezik”, Magyarország nem akar azzá válni. A két pozíció pedig összeegyeztethetetlen, ráadásul várhatóan egyik fél sem fog engedni az álláspontjából.

A vita lényegét úgy foglalta össze: míg Magyarország az illegális határátlépőket visszaviszi a kerítés másik oldalára, és azt mondja, hogy a „migránskérelmek” elbírálása nem a magyar határon és Magyarország területén történik, hanem annak az országnak a nagykövetségén, ahonnan jönnek, illetve ahol keresztülhaladnak, addig az EU ezt egyáltalán nem fogadja el, és azt szeretné, ha ezek az embereket Magyarország befogadná, és itt folytatná le a szükséges eljárásokat.

Kijelentette: Brüsszelnek nem büntetnie kellene azt, aki megvédi Európát, hanem legalább fedeznie kellene a költségek egy tisztességes részét. Megjegyezte: az EU Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek ad pénzt, akik pedig védekeznek, nem kapnak.

Orbán Viktor megerősítette: a kormány megvédi a rezsicsökkentés eredményeit. A rezsicsökkentést piacellenesnek minősítő véleményeket úgy kommentálta:

engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek.

Hangsúlyozta: a piacot az emberek működtetik, annak részei vagyunk, tehát „nem valami mennyből vagy a Jóistentől ránk ereszkedett szabályrendszerről” van szó.

Nem érdemes beleesni a baloldal csapdájába”, aki azt állítja, hogy létezik valami „orákulum”, amelyik megmondja, hogy kell a piacnak kinézni, hanem abból kell kiindulni, hogy szabadok vagyunk, és megvan a képességünk arra, hogy mi magunk szabályozzuk, hogy hogyan legyen – mondta.

Leszögezte: a rezsicsökkentés nyolc éve működőképes, sikeres, megvédhető, jó rendszer és fel kell lépni azt ezt támadó a baloldallal és Brüsszellel szemben is. A kormányfő szerint ma két oldalról is támadás éri a magyar családokat:

a baloldaltól, amely sosem támogatta a rezsicsökkentést, valamint a multiktól Brüsszelen keresztül, akik meg akarják adóztatni a családokat.

Arról is beszélt: ha a baloldal nyer a jövő tavaszi választáson, akkor adóemelés lesz. Ezzel szemben a jelenlegi kormány az adócsökkentés híve, mert ez munkahelyeket teremt.

Közölte: 750 milliárd forintot hagynak a vállalkozóknál, amiért cserébe a munkaadók felemelik a minimálbért és a garantált bérminimumot. Emellett a kormány a családokat is támogatja: a babakötvény után járó állami támogatás összegét is megduplázza a következő évben – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még