logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vizsgálóbizottság alakult a Városháza-ügy felderítésére

| Szerző: hirado.hu
Vizsgálóbizottság alakul Budapesten a Városháza-eladási botrány miatt. Bár korábban Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy nincs ügy, most már támogatta a bizottság felállítását, de azzal a megkötéssel, hogy Bajnai Gordont nem hallgathatja meg a testület. Pedig az eddig nyilvánosságra került hangfelvételek alapján a volt kormányfő az egyik kulcsfigura lehet, Bajnai ugyanis egy magasrangú vezetővel egyeztetett a fővárosi ingatlanokról, ismeri a jutalékos rendszert és tud a nagykoalícióhoz köthető cápákról” – hangzott el az M1 Híradójában.

A Városháza eladása is téma volt szerdán a Fővárosi Közgyűlésben. Karácsony Gergely főpolgármester szerint minden, ami eddig a sajtóban megjelent, hazugság. Szerinte a hangfelvételekkel egyesek a magyar belpolitikába akarnak beavatkozni, ezt azonban a főpolgármester semmivel nem bizonyította.

„Ez egy bűncselekmény, és a magyar politika és a magyar szuverenitásba való súlyos beavatkozás” – mondta a főpolgármester.

A kormánypártok egy vizsgálóbizottság felállítását javasolták a Városháza eladásával összefüggésben.

Láng Zsolt,  a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint vérlázító, hogy Karácsony Gergely az utolsó pillanatban úgy módosította a javaslatot, hogy végül ne lehessen a hangfelvétel egyik kulcsszereplőjét vizsgálni.

„Tehát Berki Zsoltot lehet vizsgálni, Gansperger Gyula viszonyát a Fideszhez, amit ön próbál elhitetni az emberekkel, lehet; de Bajnai Gordont nem lehet vizsgálni, hogy miért mondott olyat, hogy jutalékrendszer, cápákkal működik a fővárosban” – mondta az ülésen a fideszes politikus.

„Ön fél, ön benne van, főpolgármester úr, és ön egyszerűen fél ettől az egésztől” – tette hozzá.

Közben a rendőrség nyomozást indított a Városháza eladása körül kialakult botrány miatt – erről tájékoztatta a Mediaworks Hírcentrumát a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda. A hatósághoz több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt folyik eljárás ismeretlen tettes ellen.

Kácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. MTI/Bruzák Noémi

„A maffialogikára épülő jutalékos rendszer dübörög a Városházán.”

Ezt legutóbbi videójában Anonymus állította, a rejtélyes maszkos alak. Az Origo szerint a hanganyagon Bajnai Gordon volt miniszterelnök egyértelmű tanácsokkal látja el a befektetőket.

A portál a felvételről azt írta: Bajnai Gordon a beszélgetés egy pontján figyelmezteti a beszélgetőpartnereit arra, hogy a projekt egyik nehézsége az, hogy a hatpárti koalíció tagjai is részt akarhatnak majd venni az üzletben.

„Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen”.

A felvételen elhangzik Tordai Csaba, Karácsony Gergely jogi főtanácsadójának, egyben a Bajnai-kormány egykori államtitkárának a neve is. Az Origo szerint a beszélgetés alapján ő abban segítene, hogy ne üljön túl sok – ahogy Bajnai Gordon fogalmaz – „cápa” a tárgyalóasztalnál.

„Nem tudom, hogy a Tordai képes lesz-e erre, mert amint híre megy egy ilyen dolognak, mindenütt megvannak a cápák.

Rengeteg ilyen cápa úszkál abban a tóban és egy nagykoalícióban, ahol mindenkinek maga kis részterületei vannak. Ez a realitás, ez így működik”

– hangzott el a beszélgetésben.

Karácsony Gergely a Városháza tervezett eladása miatti botrány után egy fegyelmivel lerendezte a kérdést, amit a vagyonkezelő vezetőjének adott. Arra a felvetésre azonban már kitérő választ adott a főpolgármester, hogy Bajnai Gordon kire utalhatott akkor, amikor a hangfelvételen arról beszélt, hogy Barts J. Balázsnál jóval feljebb álló személlyel tárgyalhatott a Városháza eladásáról. Szerinte ez nem fontos kérdés.

„Nem az a kérdés szerintem, hogy mi hangzott el ezen a tárgyaláson, hanem, hogy miért volt ilyen tárgyalás, és hogy hogyan készülhet hangfelvétel egy ilyen tárgyalásról” – vélte a főpolgármester.

A baloldali főpolgármester mostanáig azt hangoztatta, hogy nincs ügy, ezért nincs is mit kivizsgálni.

A fővárosi közgyűlés szerdán zöld utat adott a vizsgálóbizottság felállítására. De amellett, hogy Bajnai Gordon érintettségét nem lehet vizsgálni, mindössze december 15-ig lesz ideje az érintetteket meghallgani, a dokumentumokat beszerzni és a jelentést megírni.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még