logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Schanda Tamás: Cél, hogy Magyarország Európa öt legélhetőbb és legversenyképesebb országa közé kerüljön

Elsődleges célunk, hogy Magyarország Európa öt legélhetőbb és legversenyképesebb országa közé kerüljön 2030-ra; mérföldkőnek számít ezen az úton, hogy a magyarországi GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítások 1990 óta nem tapasztalt magasságba, 1,61 százalékra nőttek 2020-ban – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségi oldalán csütörtökön.

Schanda Tamás a Facebookra feltöltött videójában elmondta, a kormány célzott támogatási programokkal, a munkafeltételek javításával bővíti a hazai kutatók számát.

Míg 2010-ben csak 31 ezer kutató dolgozott Magyarországon, addig tavaly már több mint 62 ezer.

A magas hozzáadott értékű, tudásalapú foglalkoztatás térnyerését a vírusválság sem fogta vissza, sőt, inkább felgyorsította. A legtöbb új munkahely a tartós versenyképességet megalapozó ágazatokban, köztük az IT szektorban jött létre – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Mint mondta, az egyetemek kiemelt szereplői az innovációs rendszer működtetésének, nem véletlen, hogy a kormány a felsőoktatási intézményeket állítja a kutatóhálózat középpontjába. Az egyetemek K+F kiadásai és beruházásai először múlták felül a 100 milliárd forintot.

A kormány az általa megfogalmazott stratégiai jövőkép szerint a kutatás-fejlesztési források bruttó nemzeti össztermékhez viszonyított arányát 3 százalékra kívánja emelni 2030-ra

– közölte Schanda Tamás.

Folytatjuk, amit elkezdtünk, mert a nemzeti kormány elkötelezett a kutatási és innovációs kapacitások erősítése és a gazdaság fejlesztése mellett. A baloldal mindezt veszélybe sodorná, és döntéseikkel kihúznák a talajt a magyar munkavállalók lába alól, ezt pedig nem hagyhatjuk” – fogalmazott az ITM államtitkára.

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még