logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatjuk, mennyi hulladék keletkezik Magyarországon

| Szerző: hirado.hu
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal idén november 21-től kezdődően november 28-ig rendezi meg az európai hulladékcsökkentési hetet. Ennek apropóján tette közzé a hatóság a tavalyi, hulladékgazdálkodással kapcsolatos adatait.

 

A 2020-ban begyűjtött hulladék 75 százaléka vegyes, 9 százaléka bio- és zöld-, 8 százaléka csomagolási, 4 százaléka lom, 1 százaléka üveghulladék volt, 3 százaléka pedig az egyéb kategóriába tartozott. A települési hulladék mennyisége 3 245 000 tonna volt, ebből 1 088 000 tonnát adtak át a hasznosításra, ami 29,3 százalékkal több az előző évhez képest – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A közlemény szerint a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira vezethető vissza, hogy a korábbi években a közszolgáltatás körében begyűjtött hulladék mennyiségének emelkedése 2020-ban megtorpant: 2018-ban 3 011 000 tonna, 2019-ben 3 242 000 tonna, míg 2020-ban 3 245 000 tonna hulladékot gyűjtöttek be.

Kiemelték, az idei európai hulladékcsökkentési hét célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére és az újrahasznosítás fontosságára. Ezen a héten Magyarországon is részt lehet venni olyan eseményeken, ahol a fő téma a fenntartható hulladékgazdálkodás, a szelektív hulladékgyűjtés, a műanyagok újrahasznosítása vagy a csomagolásmentes vásárlás.

Arra is rámutattak, hogy a kormány Klíma- és természetvédelmi akciótervének és az európai uniós irányelvek célkitűzéseivel összhangban 2021-ben módosította hulladéktörvényét.

Az új jogszabály a hulladékot – a körforgásos gazdaságra átállás jegyében – nyersanyagként kezeli: a gyártókat arra ösztönzi, hogy már a gyártásánál visszaszorítsák a hulladék keletkezését, illetve ahol lehetséges, ott minél nagyobb arányban használják azt alapanyagként.

A szabályozás ösztönzi az italcsomagolások újrahasznosítását is, és 2023-tól kötelezően visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a műanyag palackokat és az italos fémdobozokat. Az illegális szemétlerakás megakadályozása és a természeti környezet megóvása érdekében pedig a jogszabály szigorúbb szankciórendszert vezet be – olvasható a MEKH közleményében.

Ajánljuk még