logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elfogták a Bükkben kóborló különleges állatot

| Szerző: hirado.hu
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakemberei sikeresen befogták a szervált és biztonságba helyezték. A legyengült állat napok óta kóborolt a környéken. Viselkedéséből kiderült, hogy emberekhez szokott állat, a hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy ki lehetett a szervál tartója.

A BNPI információi szerint kedden kora délután érkezett a hír, hogy Ózd környékén egy szervál kóborol. Egy helyi gazda látta az állatot a település szélén és értesítette a helyi rendőrőrsöt, ők pedig a BNPI természetvédelmi őrszolgálatát, akik azonnal a helyszínre indultak.

Az állatot hamar megtalálták, egy erdős területen napozott. Óvatosan közelítették meg a szervált, akinek a vitt csalétek felkeltette az érdeklődését. A viselkedése alapján arra a következtetésre jutottak a természetvédelmi területfelügyelők, hogy a szervál emberhez szokott példány. A kóborlás ideje alatt önállóan nehezen tudott táplálékot szerezni az állat, ez meg is látszott az állapotán. A legyengült állatot a befogás után a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság átadta a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, ahol szakállatorvosi felügyelet alatt van.

A szervál elsősorban a közép-, kelet- és nyugat-afrikai szavannákon őshonos, a víz közeli füves területeket, nádasokat kedveli. Ragadozó állat, egy kisebb méretű gepárdhoz hasonlít, bundája homokszínű, fekete foltokkal és csíkokkal tarkított.

A szervál hazánkban idegenhonos fajnak minősül. A befogott példány esetében, a hatóságok bevonásával, az előző tartó felelősségi körének megállapítása folyik, azaz megpróbálják kideríteni, hogy ki lehetett a szervál tartója, milyen engedélyek birtokában és milyen úton került hozzá az állat.

A kiemelt kép forrása: youtube.com

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még