logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varga Judit: Nincs új a Nap alatt, ha Magyarország lejáratásáról van szó!

| Szerző: hirado.hu
Irene Khan a médiaszabadság és médiapluralizmus kérdésétől kezdve a gyermekvédelmi törvényig a balliberális mantrák mindegyikét szóba hozta beszámolójában – írta a közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ vélemény- és véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó különmegbízottja közzétette előzetes észrevételeit Magyarországról.
Úgy tűnik, Megbízott asszonynak az a mérgező környezet, ha egy országban nincs túlsúlyban a liberális fősodor, hanem épp csak annyira van jelen, mint a konzervatív oldal. Sajnáljuk, ha egyesek nem azt a liberális hegemóniát találják itthon, mint amit a »fejlett« Nyugaton megszokhattak, számunkra azonban a médiapluralizmus a különböző nézetek egyenlő megjelenését jelenti

– írta Facebook-posztjában Varga Judit  az ENSZ különmegbízottjának Magyarországról közzétett előzetes jelentésére reagálva.

Az igazságügyi miniszter arra utalt, hogy egyhetes látogatása után Khan egyebek mellett megjegyezte: „Erősen nyugtalanít az a mérgező környezet, amelyet a politikai vezetők szándékosan hoztak létre azért, hogy társadalmi megosztottságot és gyűlöletet szítsanak.” Az ENSZ-megbízott meglátásai között szerepelt az is, hogy szerinte a médiaszabadság ellen irányuló támadások nem egy elszigetelt jelenség az eltérő hangok elnyomására, hanem a civil társadalom lejáratására és az emberi jogok védelmének gyengítésére irányuló széles körben bevett gyakorlat. Elárulta ugyanakkor, hogy véleményét az érdekelt felekkel zajlott találkozóin elhangzott kijelentésekre alapozta.

Varga Judit posztjában kitért a jelentéstevő gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos bírálatára is. Mint írta, ezzel kapcsolatban a kormány álláspontja világos:

„Senki, még az ENSZ sem mondhatja meg a magyar szülőknek, hogyan neveljék gyermekeiket. Ez az ő kizárólagos joguk, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania.”

Khan itt jártakor aggodalmának adott hangot a migránsok, menekültek és az LMBTI-közösség jogaival foglalkozó újságírókkal és emberijogi aktivisták tevékenységét firtató beszámolók miatt is, és felszólította a kormányt, hogy támogassa és ismerje el az igazságosabb és befogadóbb társadalomért végzett fontos munkájukat. A különmegbízott az Európai Unió Bíróságának a Stop, Soros! törvény ellen hozott határozatára hivatkozva arra is felszólította a kormányt, hogy vizsgálja felül eddigi álláspontját és a demokratikus társadalom alapvető pillérét képező civil társadalmi szervezetekkel kapcsolatos politikáját. Varga Judit ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy

„a teljesen »független és objektív« Irene Khan egyébként nyolc évig volt a Soros György által is bőségesen megfizetett egyik NGO főtitkára…”

Magyarországi küldetésén a jelentéstevő a közmédia vezetőivel is találkozott. A közszolgálati médiaszolgáltatás működéséről folytatott megbeszélésen Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója beszámolt az ellenzék részéről tapasztalt politikai nyomásról, valamint mindketten kiemelték azt a nagy médiavisszhangot kapott 2018-as esetet, amikor ellenzéki politikusok erőszakosan behatoltak az épületbe, és be akarták olvasni a közleményüket, több ízben sértve ezzel a közmédia munkatársainak jogait.

Itt jártakor Khan állami hatóságokkal, valamint civil társadalmi szervezetekkel, újságírókkal, tudósokkal és „a nemi alapú megkülönböztetés és erőszak ellen küzdő személyekkel” is találkozott. A különmegbízott jelentést készít látogatásának főbb megállapításairól, amelyet jövő júniusában terjeszt az ENSZ Emberi Jogi Tanács elé.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még