logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Száraz november – Az addiktológus szerint nem mindenkinek tesz jót, ha rögtön leteszi a poharat

| Szerző: hirado.hu
Magyarországon is egyre többen csatlakoznak a száraz november akcióhoz: ennek lényege, hogy ebben a hónapban próbáljunk meg minél kevesebb alkoholt fogyasztani, vagy egyáltalán nem inni egy csepp alkoholt sem. Funk Sándor addiktológus a hirado.hu-nak elárulta kinek nem ajánlja, hogy egyik napról a másikra letegye a poharat. Magyarországon a statisztikák szerint minden ötödik ember legalább napi vagy heti szinten fogyaszt alkoholt.

„Az alkoholnak szörnyű hatalma van felettünk. Az emberek jól érzik magukat tőle, azt érzik, hogy könnyebb és kellemesebb az életük, megszabadulnak a nyűgös dolgoktól” –  mondta Funk Sándor addiktológus a hirado.hu-nak.

Nagyon sok előnyös dolgot társítunk az alkoholfogyasztáshoz, de az idők során a függőség kialakulásával ezek lekopnak, és az ember azzal néz szembe, hogy nem tud szabadulni ettől a „rabszolgaságban és nyomorúságban tartó démontól”.

Rájön, hogy az alkohol nem oldja meg az élete problémáit. Ez a ráeszmélés lassú és keserves, mert amikor abbahagyja, akkor rosszul érzi magát, de egy pohárkától már jobban lesz, és az egész játszma tovább folytatódik.

Az alkoholfogyasztás számos betegséget okoz, ez nem üres fenyegetés. Ha nem iszunk, arányosan csökken a betegségek kialakulásának kockázata.

A szakember szerint ezt is, mint minden mást az életünkben, ami kellemetlen volt, zárójelbe lehet tenni, és hosszabb és egészségesebb életet élhetünk.

Nem mindenkinek ajánlott a száraz november

A statisztikák szerint az alkoholisták száma Magyarországon hétszázezer és egymillió közé tehető. Utóbbi egy felső érték, amelyben a veszélyeztettek is szerepelnek, vagyis akiknél fennáll szervi elváltozás, a megbetegedés kockázata.

A bevitt alkoholmennyiség alapján a szakirodalom szerint a napi 150 grammnyi alkohol fogyasztása  szinte biztosan szervi elváltozásokat okoz.

A súlyos alkoholproblémákkal küzdő emberek számára nem ajánlott az azonnali megvonás, mert súlyos elvonási tünetegyüttes léphet fel, amely életveszéllyel jár

– mondta az addiktológus főorvos.

Csak orvosi felügyelet mellett javasolható egy ilyen lépés vagy gyógyszeres kezelés szigorú betartásával otthon, családi körben.

A delirium tremens tünetei az izomrángás, remegés, hányinger, amely végső soron a központi idegrendszer működészavarához vezethet, ritka esetben halállal jár. Legrosszabb esetben a szürkeállományra kiterjedő vérzéses gyulladás alakulhat ki. Csak az alkohol hirtelen megvonása esetén alakulhat ki agykárosodás. Sem a heroinfüggők vagy más droghasználók esetében nem lehet hasonlóról beszélni – tette hozzá.

Funk Sándor szerint

a száraz november jelentősége abban rejlik, hogy ez egy olyan kezdeményezés, amelyben kevesebb alkoholfogyasztásra sarkallnak, miközben életünk során rengeteg ezzel ellenkező tényezővel találkozunk.

Mindig találunk valami ürügyet az ivásra. Születésnapok, névnapok, ünnepek, ha szép az idő vagy ha rossz, ha jó a hangulatunk, ha rossz – mondta.

Így állunk a statisztikában

Az alkoholfogyasztás mennyiségét is figyelembe véve különbséget teszünk a nagyivók, a mértékletes ivók, a ritkán ivók és az alkoholt egyáltalán nem fogyasztók között.

Nagyivók azok a férfiak, akik egy átlagos héten több, mint 14, és azok a nők, akik egy átlagos héten több mint 7 egységnyi alkoholt fogyasztottak  egy alkoholegység egy korsó sörnek, 2 deci bornak vagy 0,5 deci röviditalnak felel meg. Mérsékelt ivók, akik legalább heti gyakorisággal fogyasztanak alkoholt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-ig elérhető adataiszerint a lakosság 5,2 százaléka nagyivónak számított, ez enyhe csökkenést jelent, ugyanis 2014-ben ez az arányszám 5,4 százalék volt (2009-ben ez a becsült arány 4,5 százalék volt).

A lakosság egyötöde vallotta magát mértékletes ivónak, ami enyhe emelkedés a 2014-ben látott értékhez képest. A férfiaknak lényegesen nagyobb része tekinthető nagyivónak (9,3 százalék) és mértékletes ivónak (31 százalék), mint a nőknek (1,5 és 11 százalék), de utóbbiak esetében az arányszámok emelkedő tendenciát mutatnak.

A KSH adatai szerint:

 

Forrás: MTVA

Az Egészégügyi Világszervezet hasonló adataira épülő uniós rangsorban Magyarország a középmezőnyben szerepelt az egy főre jutó alkoholfogyasztásban, amelynek mérése nem olyan egyszerű.

A különböző szervezetetek által készített felmérések, hol hozzáveszik, hol nem a nem hivatalos fogyasztásról szóló becsléseket. Ez leginkább a feketepiaci vagy az otthon előállított termékekre vonatkozik. Abban is eltérések lehetnek, hogy mennyinek veszik egy átlagos sör, bor vagy tömény ital alkoholtartalmát.

Az egy főre jutó éves fogyasztás tiszta, 100 százalékos alkoholra vetítve 2016-ban 11,5 liter volt Magyarországon, ez nagyjából az uniós átlagnak felel meg. A listát Litvánia (15 liter), Csehország és Németország vezette.

Buli pia nélkül

A Kék Pont Alapítvány 2021-ben már a hatodik alkalommal indította el a száraz november harmincnapos alkoholmentességet hirdető kampányát. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos és mérsékelt alkoholfogyasztásra – nyilatkozta a hirado.hu-nak Dávid Ferenc projektkoordinátor.

Az alapítvány 2016-ban brit mintára indította útjára a kezdeményezést, amely főleg azokat a fogyasztókat célozza, akik szeretnék a függőség kialakulását elkerülni azzal, hogy tudatosan és kontroll alatt fogyasztanak alkoholt.

Az alapítvány munkatársai azt várják a kampánytól, hogy szélesedik az alkoholról folyó társadalmi párbeszéd, valamint olyan egyéni élmények birtokába jutnak a résztvevők, amelyek segítségével hatékonyabban tudják szabályozni az alkoholfogyasztásukat, és megelőzni a problémákat okozó ivás kialakulását.

A program azoknak szól, akik szeretnének kulturáltan fogyasztani alkoholt. Magyarországon ez egy szűk réteg – tette Dávid Ferenc.

A Kék Pont az elmúlt években egy-egy célcsoportra fókuszált, például a nő, vagy az egyetemisták alkoholfogyasztására. A tavalyi kihívás során pedig az egyéni felelősséget helyezték központba.

A 2021-es kampány tematikája a résztvevők eddigi tapasztalataira és eredményeire koncentrál: az alapítvány holnapján és közösségi oldalain a résztvevők rövid beszámolói láthatók, ahol őszintén vallanak tapasztalataikról.

„A válaszokban visszaigazolást kaptunk arról, hogy az általunk feltételezett pozitív változások valóban léteznek és komoly hatással vannak a hétköznapi életre. Magunk is meglepődtünk, hogy milyen sokrétű ez a hatás és mennyire szerteágazó formában van jelen” – írták.

Sokan most szembesültek azzal, hogy elképzelhető az éjszaki szórakozás alkohol nélkül is, és ez alapvetően megváltoztatta életüket.

A józanság okozta sokkal jobb közérzet és a rohamosan javuló fizikai és mentális állapot minden esetben jelen van a válaszokban, és a hatása szinte az élet minden területén jelentkezik.

A száraz november többek számára mutatott rá arra, hogy elvesztették a kontrollt az ital felett, így számukra a segítség kérése és az élethosszon át tartó józanságra törekvés lett a kihívás következménye – közölték.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még