logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Energetikai szakértő: Ausztria egyre súlyosabban sérti Magyarország energiaszuverenitását

| Szerző: hirado.hu
Ausztria egyre súlyosabban sérti Magyarország energiaszuverenitását. Nyáron Ausztria környezetvédelmi ügynöksége hivatalosan is megtámadta a paksi bővítés engedélyeztetését – írta közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője.

A múlt héten egy osztrák NGO vezetésével több szervezet levelet küldött az Országos Atomenergia Hivatalnak, amiben – egy osztrák minisztérium által finanszírozott tanulmányra hivatkozva – aggodalmukat fejezik ki a beruházás földtani hatásai miatt és a nyilvános telephely engedélyeztetési dokumentumokon felül további adatokat igényelnek – írta a szakértő.

A levelet az a magyar NGO – az Energiaklub – is támogatja, ami Ausztria Fenntarthatósági és Idegenforgalmi Minisztériumától közvetlen finanszírozást kap arra, hogy a beruházással szemben jogi lépéseket tegyen.

A kérdés, hogy vajon miért tesz Ausztria ekkora erőfeszítéseket a paksi bővítés megakadályozására? – tette fel a kérdést Hortay Olivér, aki szerint erre a válasz, hogy jelenleg az osztrákok jelentős árbevételhez jutnak villamosenergia-exportjukból. Paks 2-vel a helyzet megfordulna és Magyarország importőrből exportőrré válna.

Csakhogy az Európai Unió tagállamainak önálló hatásköre meghatározni saját energiamixük, vagy egyszerűbben: Ausztriának a paksi bővítéshez semmi köze

– jelentette ki az energetikai szakértő, majd kiegészítette, hogy Ausztria a támadásokat jellemzően NGO-kon keresztül szervezi, de attól még a tevékenysége súlyosan sérti Magyarország érdekeit és szuverenitását.

Majd megjegyezte, hogy  mindennek ellenére múlt héten a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyta a szolidaritás alapú földgázszállítás lehetőséget Ausztria felé. Ha tehát Ausztriának idén télen problémája lesz abból, hogy a tárolóit csak félig töltötte fel, Magyarország – az energiaválság közepette is – ki fogja segíteni.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még