logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Agrárminisztérium: Bige László megfenyegette a magyar gazdákat

| Szerző: hirado.hu
Az Agrárminisztérium egyeztet a műtrágyapiac többi szereplőjével az ellátás maradéktalan biztosítása érdekében, és vizsgálja, hogyan lehetséges itthon tartani a műtrágyát – közölte az Agrokép megkeresésére a szaktárca, miután Bige László bejelentette, hogy csak egy napig vásárolhatnak idén tőle a magyar termelők.

A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa lényegében felmondta az együttműködést a hazai mezőgazdaság szereplőivel, nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat – reagált az Agrokép megkeresésére az Agárminisztérium.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) októberben megállapította, hogy a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. A nemzeti versenyhatóság versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Péter kampányát pénzzel támogató Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa nemrég az nyilatkozta, hogy

számításai szerint a műtrágya ára rekordszintre fog emelkedni, amit úgy tűnik, hogy a milliárdos maximálisan ki is akar használni.

Szerinte a műtrágyapiac teljesen felborult, jelenleg rekordmagas áron lehet csak beszerezni műtrágyát, és ennek fő oka, hogy a legfontosabb alapanyag, a földgáz ára is rekordokat dönt.

Bige a Porfolio.hu-nak elárulta, hogy idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, de onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le. Vagyis, aki azon a napon nem tud náluk műtrágyát lekötni, az már csak május környékén számíthat arra, hogy vásárolhat a Nitrogénművektől. Majd azzal folytatta, hogy a Nitrogénművek által jelenleg gyártott mennyiség egészét megvennék ázsiai vevők már most is, függetlenül attól, hogy a műtrágya minden típusa jelentősen drágult.

Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy

a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát

– közölte az Agrokép megkeresésére a szaktárca. Mint mondták, egyeztetnek a műtrágyapiac többi szereplőjével az ellátás maradéktalan biztosítása érdekében, és több lehetséges beavatkozási lehetőséget is vizsgálnak arra nézve, hogyan lehetséges itthon tartani a műtrágyát.

 Fotó:MTI/Sóki Tamás

Ahogy az az Agrokép cikkében olvasható, az Agrárközgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a műtrágya-forgalmazók 2020-ban 1,9 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére. Az értékesített mennyiség 4,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A műtrágyaárak átlagosan 7,9 százalékkal csökkentek, ezért a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele a volumennövekedés ellenére 6,1 százalékkal 145 milliárd forintra csökkent 2020-ban.

A mezőgazdasági termelők által 2020-ban vásárolt műtrágya nitrogén-foszfor-kálium hatóanyag-tartalma 650 ezer tonna volt, 20 ezer tonnával (+3,1 százalék) magasabb az egy évvel korábbinál. A nitrogénhatóanyag-tartalom 6,6 százalékkal nőtt, míg a foszforé 3, a káliumé pedig 4,1 százalékkal kevesebb volt, mint a bázisidőszakban.

A tíz legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat 2020-ban közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a teljes műtrágyamennyiség 84 százalékát értékesítette – tehát a piacot erőteljes koncentráció jellemzi.

Az Európai Unió elhibázott energiapolitikája és a koronavírus után magához térő gazdaság nagyobb igénye következtében az gázárak rekordokat döntöttek az elmúlt hónapokban, márpedig a műtrágyagyártók nagy mennyiségű gázt használnak fel. Ennek nyomai már az idei, első félévi árakban is látszottak. A műtrágya-forgalmazók 1105 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelők részére 2021 első fél évében.

Az értékesített mennyiség 9 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, a műtrágyaárak pedig átlagosan 9,6 százalékkal emelkedtek. Így a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 89,6 milliárd forint volt 2021 első fél évében, 17 százalékkal magasabb, mint 2020 azonos időszakában.

A nitrogénműtrágya hiánya a megugró földgázárak miatt azzal fenyeget, hogy csökken a jövő évi globális terméshozam – közölte november elején az egyik legnagyobb műtrágyagyártó, a CF Industries. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a cég vezetője arról számolt be, hogy a kukorica, repce és más termények termelésének fokozására használt egyik leggyakrabban használt műtrágya, a nitrogénműtrágya ára több mint egy évtizede a legmagasabb szinten van. Emiatt viszont a gazdálkodók visszafogják vásárlásaikat, ez pedig a terméshozam csökkenésével járhat – mutatott rá Bert Frost, a CF értékesítési alelnöke.

Az OTP agrárszakértői is arra mutattak rá, hogy a földgáz árának emelkedése a hazai a műtrágyagyártás mellett hatással lehet a takarmány- és a húsárakra, valamint a malomipari alapanyagok, majd a pékáruk, továbbá számos élelmiszeripari termék árára is.

A Gazdasági Versenyhivatal a közelmúltban megbírságolta a cégét és a vállalkozót, és az ügyészség hűtlen kezeléssel vádolta meg. A baloldal miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Péter kampányát pénzzel támogatja.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még