logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gulyás Gergely: Az Európai Bizottság tartozik azzal, hogy megtérítse a határvédelem költségeit

| Szerző: hirado.hu
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a migránsválságról is beszélt a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottság tartozik azzal, hogy Magyarországnak és minden országnak, amelyik az európai uniós külső határokat védelmezi, a határvédelem költségeit megtéríti.

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta:

„Azt látjuk, hogy az energiaválság mellett egy migrációs válság is kialakult Európában.

Ennek része az afganisztáni szerencsétlen kivonulás valamennyi humanitárius következménye, de része – és elsősorban ez jelenti most a legnagyobb nyomást – a fehérorosz–lengyel határon kialakult helyzet is.

A miniszter elmondta, hogy Magyarország szolidáris Lengyelországgal. Mint fogalmazott: „Fontosnak tartjuk, hogy Lengyelország a határ védelme során mindazt a támogatást kapja meg, amelyet Magyarország nem egyszerűen csak nem kapott meg 2015-ben, amikor az Európai Unió déli határát mi védtük, nemcsak megtagadták ezt a segítséget, hanem még vitatták is ezeket az intézkedéseket.

A határvédelemmel kapcsolatos költségeket meg kell téríteni”

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Magyarország igényt tart erre, és ehhez Lengyelországnak is joga van – szögezte le a miniszter. Elmondta azt is, hogy Orbán Viktor levelére, melyben az uniós pénzügyi részvételt kérte a határvédelemben, az Európai Bizottság elnöke még mindig nem válaszolt.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy a migráció elleni leghatékonyabb módszer a fizikai akadályok létesítése, a kerítésépítés.

Amikor Magyarország épített határkerítést, akkor ez egy vitatott, sőt elfogadhatatlan intézkedésnek látszott Európában, ehhez képest ma kerítéseket húznak Görögországban, Spanyolországban, Bulgáriában, Szlovéniában, Észtországban, Litvániában, Lettországban és Lengyelországban is.

Azt elfogadjuk, hogy bocsánatot nem kérnek, de pénzt kérünk – jelentett ki Gulyás Gergely. Hozzátette: „Úgy gondoljuk, hogy bocsánatkérés helyett

az Európai Bizottság tartozik azzal, hogy Magyarországnak is és minden országnak, amelyik az európai uniós külső határokat védelmezi, a határvédelem költségeit megtéríti.”

A miniszter ismertette, hogy a Belügyminisztérium megerősíti a határvédelmet az erre jelentkező önkéntesek segítségével, akik egy gyors kiképzés után védhetik a magyar határt.

„Látni kell, hogy a magyar határon is, miközben az európai képek joggal ma a lengyel–fehérorosz határt ábrázolják leginkább, 

a magyar határon is a jogellenes határátlépési kísérletek száma ugrásszerűen megnőtt, ez napi szinten ezer fölött van ma. 2020-ban, amikor szintén volt migrációs nyomás, de lényegesen gyengébb, akkor háromszázötven volt az átlagos jogellenes határátlépési kísérlet,

ezért a külső határvédelemhez több élőerőre van szükség” – fejtette ki Gulyás Gergely

A kormány az ehhez szükséges forrásokat folyamatosan biztosítja, és mivel nem csupán a saját, hanem az Európai Unió határát is védjük, ezért azt kérjük, hogy az Európai Bizottság ehhez járuljon hozzá – zárta gondolatmenetét a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még