logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

97 migráns került elő a teherautóból Dunaföldvárnál - VIDEÓ

Nagyjából száz illegális bevándorló került elő egy román rendszámú teherautóból Dunaföldvárnál. A járművet kora délután állították meg a rendőrök és a TEK-esek. Oldalt kivágták a csempészautó ponyváját az utasok, de elszökni egyikük sem tudott. Annyian kerültek elő a raktérből, hogy órákon keresztül tartott a helyszínelés: egyesével kikérdezték őket, aztán rabomobillal mindenkit elindítottak vissza a déli határ felé. Egy 22 éves moldáv férfi volt a sofőr – hangzott el az M1 Híradójában.

Fegyveres terrorelhárítók fogták közre azt a csempészkamiont, amely egy közúti ellenőrzésen bukott le szerdán. A román rendszámú jármű Szerbia felől érkezett és egy moldáv férfi vezette. A dunaföldvári hídtól nem messze, egy parkolóban állították meg a rendőrök.

Rakterében migránsok tucatjai bújtak el, akik a hatósági intézkedés során megpróbáltak elszökni.

A rendőrök és a terrorelhárítás munkatársai hatalmas erőkkel vonultak a helyszínre.

„A járművet először félreállították, ezt követően nagyobb rendőri egységek érkeztek, mert amikor benéztek a kollégáim a járműbe, akkor látták, hogy nagyon sok külföldi személy tartózkodik benne. Nem sokkal később voltak néhányan az illegális migránsok közül, akik megpróbáltak elmenni a helyszínről, ezt tanúsítja az is, hogy belülről kivágták a jármű ponyváját. De amikor kinéztek ők is a teherautóból, észlelték, hogy nagyon nagy létszámú rendőri egység van itt, ezért meg sem próbáltak kiugrani a járműből” – ismertette Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A migránsok később ugyan már nem próbálkoztak a szökéssel, de a TEK-eseknek többször is fel kellett szólítaniuk őket, hogy üljenek vissza és várjanak, amíg egyesével leszállhatnak a kamionról. Az M1 Híradó stábja végigkövette az akciót.

Az illegális bevándorlók egy idő után dühösek lettek, nem értették, miért nem mehetnek tovább. Azt sem tudták pontosan, hol vannak, egy arab tolmács magyarázta el nekik, mi történik.

A leszállított migránsokat megmotozták, egyesével kikérdezték őket, fotót készítettek róluk, majd friss vizet kaptak. Rabszállítóval vitték őket vissza a déli határkerítéshez. A 22 éves moldáv sofőr ellen pedig embercsempészet megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint a migránsok a zöldhatáron át jöttek be az ország területére gyalog, és utána egy megbeszélt helyen vehette fel őket a moldáv férfi. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója azt mondta: az embercsempészek hálózatban, piramisszerűen működnek, amely a Balkántól egészen Nyugat-Európáig terjed.

„Az embercsempészek számára ez egy igen költséghatékony módszer,

hiszen egyszerre több embert tudnak átszállítani, több pénzt és nagyobb hasznot tudnak realizálni, és úgy gondolják, hogy ha már a határt átlépik és bekerülnek a schengeni övezetbe, akkor gyakorlatilag nyílt útjuk van Európa szíve felé” – szögezte le Horváth József.

Nem ez az első eset, hogy kamionban bújva próbáltak nyugatra jutni az illegális bevándorlók. Három héttel ezelőtt az osztrák–magyar határ közvetlen közelében állítottak meg egy gyanús kisbuszt. Huszonnyolc ember zsúfolódott össze, közülük ketten útközben meghaltak. Az embercsempész elmenekült, osztrák lapok akkor azt írtak, hogy fegyver van nála. Azóta sem találják.

Hat éve hetvenegy migráns fulladt meg egy hűtőkocsi rakterében, amely Németországba tartott. A migránsok hiába dörömböltek, a sofőr nem nyitotta ki az ajtót. Azt a halálkamiont Ausztriában, Parndorfnál az autópályán hagyták a bolgár embercsempészek.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még