logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar határkerítés 2015 óta védi az Európai Unió külső határát

A magyar határkerítés 2015 óta védi nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió biztonságát is. Orbán Viktor épp néhány napja beszélt arról, hogy továbbra is küzd azért, hogy Brüsszel fizesse ki a védekezés költségeinek egy részét, az a pénz ugyanis jobb helyen lenne a magyar családoknál – hangzott el az M1 Híradójában.

Hat évvel ezelőtt a migránsok naponta tízezrével érkeztek a balkáni útvonalon a déli határhoz. A bevándorlók nem törődtek a szabályokkal, papírok nélkül, a zöldhatáron keresztül, egyszerűen besétáltak az Európai Unió területére. A főleg fiatal férfiakból álló, végeláthatatlan karavánnak Magyarország csupán egy állomás volt. A legtöbben Németországba akartak jutni. Azt mondták: Angela Merkel kancellár várja őket.

Százak torlódtak fel 2015 szeptemberében a Keleti pályaudvarnál, leállt a nemzetközi vasúti forgalom. Az illegális migránsok napokig néztek farkasszemet a rendőrökkel, majd olyat tettek, amire senki nem számított: elindultak gyalog Ausztria felé. A hatalmas tömeg teljesen megbénította az autópálya forgalmát.

Amíg Brüsszel és Nyugat-Európa azon volt, hogy megszervezze az illegális migrációt,

addig Magyarország azon dolgozott, hogy megállítsa: kerítést épített a szerb–magyar határra.

A 175 kilométer hosszú, négy méter magas akadály azonban még jobban feldühítette a bevándorlókat.

Röszkénél lázadás tört ki. Több száz migráns kövekkel, fadarabokkal és palackokkal támadt a rendőrökre. Voltak, akik a kerítés mellől, mások a háztetőkről dobálták az egyenruhásokat. Mások pedig addig rugdosták a kerítést, amíg át nem törték a kaput. A magyar rendőröknek könnygázt és vízágyút kellett bevetniük, hogy megfékezzék a feldühödött tömeget.

Ennek már több mint hat éve. A magyar kerítés azóta is áll és védi az Európai Unió külső határát. A migrációs nyomás ugyanis folyamatos a déli határon. Idén meghaladta a 100 ezret a határsértésnél próbálkozók száma. Ez csaknem négyszerese az egy évvel korábbinak.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György szombaton azt mondta:

ilyen nagyságrendű veszély legutóbb 2015-ben fordult elő.

A határt figyelő kamerák felvételeiből kiderül, hogy az illegális bevándorlók csoportosan érkeznek és létrákat hoznak magukkal. A hatóságoktól sem riadnak vissza: kövekkel és husángokkal támadnak rájuk. Ha pedig nem sikerül átjutniuk Magyarország területére, akkor a létrákat arra használják, hogy kárt tegyenek a rendőrautókban.

Brüsszel viszont továbbra sem ad pénzt az illegális migráció visszaszorítására. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrég kijelentette:

Brüsszel nem fizet azért, hogy a külső határain falakat építsenek.

Magyarországnak eddig 600 milliárd forintba került a határvédelem. Orbán Viktor pénteken azt mondta: úgy lenne méltányos, ha Brüsszel legalább egy részét kifizetné.

A miniszterelnök hozzátette: ha kérik Nyugaton, akkor lehet nyitni egy folyosót, amin „felmasírozhatnak” a bevándorlók akár Svédországig is, de ez nem változtat azon, hogy a magyarok szerint a migráció rossz. És – mint fogalmazott – amíg nemzeti kormány van, addig Magyarország sorsáról csak a magyar emberek dönthetnek.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még