logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kásler Miklós: A magyar diákok megállják a helyüket

A magyar iskolákból kikerülő gyerekek megállják a helyüket a világban. Fontos az értékorientáltság, hogy tudják, hová tartoznak és tartsák a lépést a legújabb korok ismereteivel – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn, amikor találkozott az Ifjú Tudósok című televíziós vetélkedő zsűritagjaival.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond, amikor találkozott az Ifjú Tudósok című televíziós vetélkedő zsűritagjaival a minisztériumban 2021. november 8-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A középiskolások számára első alkalommal, az Emmi felkérésére az Oktatási Hivatal szervezésében kiírt, biológia, kémia és történelem tantárgyból lezajlott versenysorozat szeptemberben volt, a döntőket az M5-ön közvetítették.

A hétfői találkozón a miniszter és a szakmai zsűrikben közreműködött pedagógusok, szakértők egyaránt sikeresnek értékelték az Ifjú Tudósok vetélkedőt.

A tudomány és az ifjúság együtt jelentkezett ebben a műsorban. Fontos, hogy fel tudjuk mutatni a klasszikus értékeket, emberi viselkedést, méltányosságot, az elismerést, és sikerüljön példát állítani mások elé” – fogalmazta meg a műsor céljait Kásler Miklós. Hozzátette: szeretné, ha a közgondolkodás afelé mozdulna, hogy a tudás öröméért tudjunk élményt nyújtani másoknak, nem pedig ellenszolgáltatásért.

A történelem szakmai zsűrijében Szakály Sándor történész, Szabados György történész és Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke vett részt; a biológia szakmai zsűrijében Oláh Edit molekuláris genetikus, Kellermayer Miklós orvos, biofizikus és Solymoss Miklós, az Eötvös József Gimnázium tanára; a kémia szakmai zsűrijében pedig Viskolcz Béla egyetemi tanár, Gelencsér András akadémikus, levegőkémikus, valamint Zagyi Péter gimnáziumi tanár vett részt.

A találkozón a zsűritagok közül többen felvetették, hogy célszerű lenne jóval nagyobb publicitást biztosítani az Ifjú Tudósok versenysorozatnak, mert az népszerűsíti a tudományokat, kiválogatja a tehetségeket és motiválja a középiskolásokat. Szabados György megjegyezte: ilyen műsorokkal lehet vonzóvá tenni a minőséget és a tudást a 21. században.

A műsor feladatai érintették az emelt szintű érettségi teljes anyagát, a vetélkedő első három helyezettjei a felsőoktatási felvételi eljárás során többletpontokat kapnak. Az Ifjú Tudósok második évada fizika, magyar nyelv és irodalom, illetve informatika tantárgyból jelenleg zajlik.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még