logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Index: Bajnai Wallis Zrt-s utódja is érintett lehet a fővárosi ingatlanbotrányban

| Szerző: hirado.hu
Céges érdekeltsége és hanghordozása alapján feltételezhető, hogy Gansperger Gyula, a korábbi Bajnai Gordon-féle Wallis vezetője hallható azon a hétvégén nyilvánosságra került rejtélyes felvételen, amelyen egy fővárosi telek megszerzéséről beszélget két ismeretlen férfi. Eme ingatlan adásvételében fontos szerepet játszott az a Berki Zsolt, akinek a neve a Városháza feltételezett eladásával kapcsolatban is szóba került – az Index.hu információi szerint.

Meglepő fordulatot vett a Városháza tervezett eladásának ügye, amelyről korábban már a hirado.hu is beszámolt. A Cseh Katalin ügyét nyáron kirobbantó, a sajtóban Anonymusként emlegetett álarcos alak a hétvégén újabb videóval jelentkezett.

Az Anonymusként emlegetett álarcos alak a hétvégén újabb videóval jelentkezett, amelyben ahhoz kívánt segítséget nyújtani, ki is az a Berki Zsolt. A férfi személye azért fontos, mert az ő cége, a Northern Rock Kft. adhatott megbízást egy ingatlanközvetítőnek a Városháza patinás épületének eladására.

Anonymus vasárnap egy korábban rögzített rejtélyes beszélgetés felvételét juttatta el több szerkesztőségnek. A párbeszéd ismeretlen résztvevőinek egyike elmondta, hogyan szerezte meg a Fővárosi Önkormányzat egyik ingatlanát. Az interneten fellelhető dokumentumok alapján a hivatalos eljárást követve, ugyanakkor Berki Zsolt közbenjárásával. Berki a felvételen elhangzottak alapján kapcsolatban áll valakivel, aki a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. ügyeit intézi.

„Ez most volt már. […] Megválasztották Karácsonyt 2019 októberében, s nekem a Guszti áprilisban mondta, hogy összeismertették egy figurával, aki a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelőjének intézi az ügyeit. Találkoztam Berki Zsolttal […] és mondtam, hogy én néztem pár ingatlant” – hallható a nyilvánosságra hozott felvételen.

„Én kinéztem ezt a telket. Leültünk a tabáni teniszklub büféjében, megállapodtunk. Utána elmentünk a fővárosi vagyonkezelőhöz, összehozott az ügyintézővel. És akkor megvolt a biznisz.”

– folytatta a férfi. „Annyit kért, hogy kössek vele egy megbízási szerződést. Kért kétmillió forint előleget, azt kifizettem neki. Utána, amikor ő megnyerte a pályázatot, ami ki volt írva július közepére, amiben megállapodtunk, én megcsináltam a pályázatot az én cégem nevében, beadtam. […] És két hét múlva mondták, hogy meg van nyerve. Jóváhagyta a Fővárosi Önkormányzat, bementünk az ügyvéddel, megírta a szerződést. […] Én kifizettem a Zsoltit” – hallható végül.

Videója végén Anonymus elárulta, mi a helyrajzi száma annak az ingatlannak, amelyről a két férfi beszélt. Az Index cikke szerint a szóban forgó ingatlan egy több mint 7400 négyzetméteres telek Budapest XXII. kerületében, a földhivatali nyilvántartás szerint tavaly október végén került a fővárostól az új tulajdonosához, a Grébics Ingatlan Zrt.-hez.

A telek jelenlegi besorolása beépítetlen terület, de ez éppen felülvizsgálat alatt áll. A főváros honlapján közzétett adatok szerint a telket bruttó 101 millió 600 ezer forintért vásárolta meg a Grébics Zrt. A fővárosi vagyonkezelő megbízásából 2020 februárjában értékbecslést készítettek, akkor 79 millió 900 ezer forint + áfa került be az ingatlan forgalmi értéke mezőbe.

A Grébics Zrt. vezérigazgatója az ismert üzletember Gansperger Gyula. Az Index feltételezése szerint a videóban bejátszott felvételen az ő hangja is szerepel.

Az üzletemberről köztudott, hogy 1998-ban, az első Orbán-kormány idején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója volt. A 2001-es megalakulásától 2002-ig pedig a Budapest Airport elnökeként tevékenykedett. A 2002-es kormányváltást követően a Wallis Ingatlannál helyezkedett el vezető pozícióban. 2004-től pedig már a központi Wallis gazdasági vezérigazgató-helyettese lett, és 2006-ban Bajnai Gordont váltotta a Wallis vezérigazgatói székében. Gansperger Gyula mindemellett számos gazdasági társaságban vállalt vezető tisztséget.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményben reagált az Index megkeresésére. A közlemény teljes szövegét itt olvashatja el.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még