logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb rekord dőlt meg, egyre több illegális migráns a határon – GRAFIKON

| Szerző: hirado.hu
Továbbra sem csillapodik a magyar határra nehezedő migrációs nyomás: október utolsó hetében rekordszámú, 4488 migránst fogtak el a határvédelmi szervek – derült ki a police.hu által közzétett adatokból. Heti bontásban eddig szeptember második hete tartotta a rekordot 4001 fővel, azonban a mostani friss adatok ezt is felülmúlták.
A képre vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti az infógrafikát (Forrás: hirado.hu)

Heti bontásban eddig a szeptember második hete tartotta a rekordot 4001 fővel, azonban a mostani friss adatok ezt is jócskán felülmúlták.

Október utolsó hetében ugyanis 4488 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök;

októberben összesen 15 041 migráns próbált hazánk területére bejutni.

A képre vagy ide kattintva nagyobb méretben is megtekintheti az infógrafikát (Forrás: hirado.hu)

Ha a magyar határon feltartóztatott illegális migránsok számát havi bontásban nézzük akkor azt látjuk, hogy augusztus óta ugrásszerűen megnőtt a magyar határon elfogott illegálisan érkező migránsok száma, és továbbra sem csökken. Ugyanis szeptemberben és októberben is több mint 15 ezer illegális bevándorlót fogtak el a határvédelmi szervek.

Az év eleji hónapokban körülbelül 7 ezeren akartak illegálisan hazánkba bejutni, augusztusban pedig már ez a szám több mint a duplájára nőtt.

Ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt október utolsó napjaiban volt, hogy egyetlen nap alatt több, mint 700 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a magyar rendőrök. A migránsokat szervezett embercsempészbandák segítik, hogy átjussanak a határon. Az utóbbi időben az egyik fő gyülekezőpont a vajdasági Zombor lett, ugyanis – a magyar határ közelsége miatt – tömegével szállítják a városba a bevándorlókat, főleg taxikkal.

Arról, hogy a migránsok milyen módszerekkel próbálnak átjutni a kerítésen, a kormány több felvételt is közzétett. A határt figyelő kamerák képein látszik, hogy az illegális bevándorlók csoportosan érkeznek és létrákat hoznak magukkal.

A hatóságoktól sem riadnak vissza: kövekkel és husángokkal támadnak rájuk. Ha pedig nem sikerült átjutniuk Magyarország területére, akkor a létrákat arra használják, hogy kárt tegyenek a hatóságok autóiban.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban az M1-en azt mondta:

a migránsok most jellemzően nagyobb, akár harminc-ötven fős csoportokban próbálkoznak, és igyekeznek kijátszani a járőröket.

A főtanácsadó arról is beszélt, hogy Magyarországnak komoly kiadást jelent az Európai Unió külső határainak a védelme. Brüsszel azonban továbbra sem ad pénzt az illegális migráció visszaszorítására.  Orbán Viktor miniszterelnök a keddi napon ismét felszólította az Európai Bizottság elnökét, hogy a testület térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit, hiszen ezek az intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak több európai országban, ráadásul a 2015-ben tapasztaltnál is súlyosabb migrációs válsághelyzet fenyeget kontinensünkön.

Az Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnöknek írt levelében Orbán Viktor leszögezte: új migrációs válság bontakozik ki az Európai Unió kapui előtt.

„Mint Ön is jól tudja, a migráció hibrid fenyegetésként történő felhasználása Belarusz részéről, valamint a biztonsági erők katasztrofális kivonása Afganisztánból még a 2015-ben tapasztaltnál is súlyosabb válsághelyzettel fenyeget. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi törékeny stabilitás egyetlen záloga, hogy Magyarország más tagállamokkal együtt sikeresen védi az Unió külső határait”  – írta a kormányfő.

Emlékeztetett:

a mai napig csak Magyarország több, mint 590 milliárd forintot fordított saját nemzeti költségvetéséből határvédelemre; az elsők között épített határkerítést, amelyről az elmúlt években bebizonyosodott, hogy hatékony védelmet biztosít az uniós polgárok és az Európai Unió egésze számára.

A napokban a hirado.hu arról is beszámolt, hogy a határvédelmi dolgozók új egyéni védelmi eszközöket kaptak a magyar–szerb határon jelentkező egyre nagyobb migrációs nyomás miatt.

Németh Szilárd a Magyar Honvédség Hercegszántói Határvédelmi Bázisán tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a repeszálló mellények, kevlárpajzsok, rohamsisakok, tömegoszlatáshoz használt gázspray-k és gumibotok alkalmazásával szavatolható a katonák testi épsége, megőrizhető az ország békéje, biztonsága.

Az idén három és félszer többen, 92 ezren akartak illegálisan bejutni Magyarországra a múlt év hasonló időszakához képest. A migránsok egyre agresszívabbak, sokan közülük szervezetten, csoportosan követik el a határsértést, megtámadják a határvédő berendezéseket, műszaki eszközöket, a rendőröket és katonákat – mondta.

Érdekes lehet számodra:

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még